Menu

 

Öğretmenler e-imzaya geçiyor

MEB Bilgi İşlem Daire Başkanı Tırnakçı: -"İlk e-imzayı, bu yılın eylül ayından itibaren öğretmenlere vermeyi planlıyoruz. Daha sonra, kademe kademe 800 bin öğretmenin tamamı 2016'nın sonunda e-imzaya geçmiş olacak"

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 800 bin öğretmenin e-imza sistemine geçeceği duyuruldu.

MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğince Sakıp Sabancı Basın Merkezi'nde düzenlenen "Basın Merkezi Toplantıları"na katılan MEB Bilgi İşlem Daire Başkanı Bilal Tırnakçı, bakanlık bünyesinde yürütülen bilgi işlem faaliyetlerine ilişkin sunum yaptı.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nın ekip, teknik ve donanım olarak üst düzeyde çalışmalar yürüttüğünü anlatan Tırnakçı, bakanlığın bütün genel müdürlüklerinin taleplerini en verimli şekilde karşıladıklarını ifade etti.

MEB bünyesinde 111 bilgi işlem personelinin bulunduğunu bildiren Tırnakçı, MEB'de kullanılan yazılımların tamamının yerli kaynaklarla MEB bünyesinde geliştirildiğini belirtti.

Toplam 80 modülün alt yapı çalışmalarını yürüttüklerini kaydeden Tırnakçı, öğretmenlere rotasyon modülünün de hazır olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından geliştirilen "not defteri" uygulamasıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Tırnakçı, sistemle öğretmenlerin, istedikleri her yerden cep telefonu veya akıllı cihazlarıyla öğrencilerinin yazılı notu, performans ve proje notu gibi bilgilerine ulaşabileceğini belirterek, sistemi öğretmenlerle veliler arasındaki iletişimi güçlendirmek için hayata geçirdiklerini kaydetti.

MEB bünyesinde görev yapan tüm öğretmenlerin e-imzaya geçişi için hazırlıkların sürdüğünü bildiren Tırnakçı, şu açıklamalarda bulundu:

"Okullardaki tüm öğretmenler, e-imzaya kavuşacak. E-imza üzerinden işlemlerini yapabilecek. Burada bürokrasiyi azaltmaya çalışıyoruz. Tabii bir de tüm yazışmaları sisteme dahil ederek güvenliği sağlamış oluyoruz. Bilişim teknolojilerinin ve bu sistemin kullanılması, hem vatandaşın güvenliği, hem sistemin dinamik kullanımı açısından beraberindeki Türkiye'nin gelecek vizyonu açısından önem arz ettiğini düşünüyoruz. Öğretmenler, e-imzalarıyla kurum işlerini, rotasyon, izin ve nakil taleplerini e-imzalarıyla bakanlığa iletebilecekler."

Tırnakçı, ilk e-imzayı, bu yılın eylül ayından itibaren öğretmenlere vermeyi planladıklarını belirterek, "Daha sonra, kademe kademe 800 bin öğretmenin tamamı 2016'nın sonunda e-imzaya geçmiş olacak" bilgisini verdi.

-"TEOG sınavlarını sanal ortamda yapabilecek alt yapı ve donanıma sahibiz. TEOG'la ilgili belirlediğimiz bir takvim yok ama şu anda biz hazırız. Onun mikro uygulamalarını yaptık"

-"E-Sınav için tabletlerin dağıtılması ve tüm okulların internet alt yapısına sahip olması gerekiyor. Çocuğun sınav kağıdını işaretlemesiyle ekranları işaretlemesi anlamında bir fark yok"

-"MEB'in internet sitesine günde 35 büyük, 4 binin üzerinde de küçük çaplı hacker saldırısı geliyor. Sınav açıklama dönemlerinde saldırılar artıyor. Biz bunları öceden tahmin ettiğimiz için gerekli tedbirleri alıyoruz"

-"Koruma kararı alınmış bir veliye e-okuldan ulaşılamaz. Biz bu konuda kendimizden emin konuşuyoruz"

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Bilal Tırnakçı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarını sanal ortamda yapabilecek alt yapı ve donanıma sahip olduklarını belirterek, "TEOG'la ilgili belirlediğimiz bir takvim yok ama şu anda biz hazırız. Onun mikro uygulamalarını yaptık" dedi.

MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğince Sakıp Sabancı Basın Merkezi'nde düzenlenen "Basın Merkezi Toplantıları"na katılan Tırnakçı, bakanlık bünyesinde yürütülen bilgi işlem faaliyetlerine ilişkin sunum yaptı.

Tırnakçı, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının sahip olduğu varlıkların korunması ve uygun biçimde yönetilmesi için TS-ISO/IEC 27001 standardının uygulandığını bildirdi.

E-sınav uygulamasına ilişkin bilgileri veren Tırnakçı, Ankara'da pilot olarak 2010'dan beri uygulanan motorlu taşıt sürücü adaylarına yönelik e-sınavların, yakında Eskişehir'de de yapılacağını açıkladı.

Bu çalışmanın ileride yapılacak e-sınav uygulamaları ile ilgili bir alt çalışma olduğunu belirten Tırnakçı, "Şu ana kadar yapılan binlerce sınavdan sadece iki tane teknik sorun nedeniyle hata çıktı. E-sınav çok başarılı bir uygulama. Geniş bir soru havuzumuz var. Dışarıdan sızmalara karşı güvenlik üst düzeyde" bilgisini paylaştı.

E-sınav uygulamasını ileride TEOG ve diğer sınavlarda da uygulamayı düşündüklerini bildiren Tırnakçı, "TEOG'la ilgili belirlediğimiz bir takvim yok ama şu anda biz hazırız. Onun mikro uygulamalarını yaptık" dedi.

Tırnakçı, TEOG sınavlarını sanal ortamda yapabilecek alt yapı ve donanıma sahip olduklarını belirterek, "Bunun için Bakanlık önce karar alacak, Ölçme Değerlendirme Genel Müdürlüğü bizden talepte bulunacak. Biz bu alanda mikro uygulamalar yaptık. Bunun için tabletlerin dağıtılması ve tüm okulların internet alt yapısına sahip olması gerekiyor. Yoksa çocuğun sınav kağıdını işaretlemesiyle bizim ekranlarımızı işaretlemesi anlamında bir fark yok. Ayrıca sınav sonuçlarının hızlı geri dönüşü anlamında artıdayız. Anında sonuç verebiliyoruz. Şimdi bir ay bekleniyorsa o zaman iki günde verebiliriz. MEB, e-sınav konusunda teknik olarak her türlü donanıma sahip ancak TEOG'un elektronik sınav şeklinde yapılması için şartların oluşması gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

MEB'de çalışan yaklaşık 1 milyona yakın kişinin tüm iş ve işlemlerini MEB Bilişim Sistemleri (MEBBİS) üzerinden yaptığını anlatan Tırnakçı, sistemin sorunsuz çalıştığını söyledi.

E-okul sisteminin de yüksek güvenlikle korunduğunu dile getiren Tırnakçı, e-okuldan 927 farklı istatistiki bilgiye ulaşılabileceğini aktardı.

-"Koruma kararı alınan ailelerde kesin sınırlarımız var"

"E-Okul sistemi üzerine bazı haberler çıkmıştı. Anne baba ayrı olduğundan anneye ve çocuğa koruma kararı var ancak e-okuldan anne ve çocukla ilgili bilgilere ulaşılabileceği şeklinde haberler" ifadeleri üzerine Tırnakçı, şöyle konuştu:

"O bilgilere ulaşılamıyor. Biz zaten veli bilgilerini kimseye açmıyoruz. O bilgi mahrem bir bilgi. Öğrenci bilgilerine de yetkili kişiler, okul müdürü ve öğretmen ulaşabilir. Onun dışında herhangi bir kişi o bilgilere ulaşamaz. Eğer aileyle ilgili bir koruma kararı varsa, bu bilgiye sadece adli makamlar bizden talep ederse ulaşabilir. Burada bizim kesin sınırlarımız var. Biz o konuda çok tedbirliyiz. Ciddi koruma tedbirleri alıyoruz. Eğer mahkeme kararı varsa, anneye ve çocuğa dair bu bilgi bize ulaştığında, okul müdürü bile hiç kimse istese o çocuğun veli bilgilerine ulaşamaz. Koruma kararı alınmış bir veliye e-okuldan ulaşılamaz. Biz bu konuda kendimizden emin konuşuyoruz. Bazen öğrencilerle ilgili de koruma kararları geliyor ve onları da anında uyguluyoruz. Bu insani olarak sorumluluk gerektiren bir görev."

-"Kriz tedbirlerini aldık"

Tırnakçı, MEB'in resmi web sitesinin aylık görüntülenme oranının 10 milyon 74 bin olduğunu, bu yönüyle Türkiye'nin en çok görüntülenen sitelerinden birini yönettiklerini söyledi.

Özellikle öğretmen ataması ve sınavların açıklanma dönemlerinde sistemde bir tıkanma yaşanmaması için tedbirler aldıklarını belirten Tırnakçı, "Türkiye genelindeki elektrik kesintisinde bile sistemlerimiz kesintisiz hizmet vermeye devam etti ve hiçbir veri kaybı da olmadı. Yarın itibarıyla bu bina çökse bile bir saat ya da bir gün sistemlerimizi tekrar ayağa kaldıracak şekilde kriz tedbirleri almış durumdayız" diye konuştu.

MEB bilgi işlem sistemlerinin güvenliği için zafiyet testleri uyguladıklarını belirten Tırnakçı, hacker saldırıları sayısına ilişkin bir soru üzerine, bakanlığın resmi internet sitesine günde 20-25 büyük çaplı; 500-600 küçük çaplı saldırının geldiğini bildirdi. Tırnakçı, e-okula yapılan saldırıların da dahil edilmesi halinde günde 35 büyük çaplı, 4 binin üzerinde de küçük çaplı hacker saldırının yapıldığını belirterek, "Sınav açıklama dönemlerinde saldırılar artıyor. Biz bunları önceden tahmin ettiğimiz için gerekli tedbirleri alıyoruz" dedi.

-Evrak yönetimi bir tık mesafede

Bilal Tırnakçı, İçişleri Bakanlığı ile yürütülen "e-otoban" projesi hakkında da bilgi verdi. Proje sayesinde, MEB'in valiler ve kaymakamlar tarafından imzalanacak evrakları tek bir platformda imzalanabilir hale geldiğini belirten Tırnakçı, projenin Ankara'nın ardından Türkiye geneline yaygınlaştırılacağını söyledi.

E-imzanın MEB'in ABD ve İngiltere eğitim ataşeliklerinde de uygulamaya geçtiğini bildiren Tırnakçı, bu yılın sonuna kadar yurt dışındaki toplam 40 müşavirlikte de işler hale geleceğini belirtti.

Yurt dışındaki bu sistemin büyük bir tasarruf ve hız sağlayacağını kaydeden Tırnakçı, "Bir evrak için 23 dolar ödeniyordu ve 20 gün gibi bir sürede evrak geliyordu. Evrakın gitmesi de bir 20 gün sürüyordu. Geçen hafta itibariyle evrak yönetim sisteminde bir tık mesafede işlem yapılıyor" ifadesini kullandı.

Memurlar.net

Son DüzenlenmePazartesi, 20 Nisan 2015 18:07
Yorum eklemek için giriş yapın
yukarı çık

Benzer Yazılar