Menu

 

Öğretmen rotasyonunu neden destekliyorum

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı birçok çalışmayı eleştiren birisi olarak yapılması planlanan öğretmen rotasyon kararını destekliyorum. 

Daha iki hafta önce yazdığım bir yazıda müdür atamalarındaki eksiklikleri eleştirmiş ve bu konuda olumlu ve olumsuz ciddi tepkiler almıştım. 

Ama olsun ben doğru bildiğimi yazmaya devam edeceğim. Hatırlarsanız müdür atamalarında müdürlerin yer değiştirmesini değil yapılan işlemdeki yanlışlıkları ve kişilerin tarafsızlığını yitirmesindeki problemleri anlatmıştım. Sonuç olarak derdim üzüm yemekti. Bunu da başardığımı düşünüyorum. 

Bu amaçla ben bir eğitimci yazar olarak üstüme düşen görevin birilerini pohpohlamak değil amacım doğruları anlatmak çünkü hep birlikte birbirimizin sırtını sıvazlarsak doğruyu asla bulamayız. O yüzden bu yazımda henüz karar verilmemiş olan öğretmen rotasyonunu yazmak istedim. 

Öğretmen görevlendirilmesi ve ataması bu ülkede ben kendimi bildim bileli sıkıntılıdır. Bu açıdan MEB’in bu konuya eğilmesi beni memnun etti. 

Çünkü biraz hatırlayacak olursak öğretmenler eğitim fakültelerinden veya fen edebiyat fakültelerinden formasyon alarak mezun olur. 

MEB atamasını yapar ataması yapılan öğretmen atandıktan sonra her zaman en merkezi okula geçmeye çalışır. 
Bunun için sadece 1 yıl olan ve şimdiye kadar ilginç bir şekilde başarısız olanın görülmediği adaylık sürecinden sonra kendince daha iyi şartlarda öğretmenlik yapacağı yerlere tayin süreci başlar. Bu süreçte amaç ne kadar tanıdık, dayı, amca, vekil varsa devreye sokup merkezi yerlere geçmektir. 

Bu aşamadan sonra da öğretmenlerin hiçbir liyakat gerektirmeyen sadece çalışma yılı ve yerine bağlı olarak puan toplama süreci başlar ve garip şekilde hiçbir başarı, iyi öğretmenlik veya özellik gerektirmeyen bu puanla daha merkezi okullara geçme mücadelesi başlar. 

Zaten oraya bir geçerseniz emekli olana kadar orada görev yapabilirsiniz. 

Bu süre içinde görev süreniz boyunca kimse size dokunmaz. 

Veliler de binası güzel boyalı ve merkezi konumdaki okullara çocuklarını yazdırmak için çok büyük mücadeleler verirler. 
Bunu önlemek adına MEB'in adrese dayalı sistemi büyük oranda bunun önüne geçti. Ama halen yılı ve puanı yüksek olan öğretmenler en merkezi okullarda yıllarca çalışmaya devam ediyorlar. İşte MEB bu rahatsızlığı gidermek için bir adım atıyor. 

Öğretmenlere rotasyon getiriyor. Diyor ki 8 yıldan (yeni tartışmalarla 12 yıl oluyor ki bence yanlış) fazla bir okulda kalan öğretmenler okul değiştirmek zorunda. Aynı eğitim bölgesi içinde olmak kaydıyla öğretmenler yer değiştirecekler. Bu karar bence öğretmenlerin yenilenmesi, gittikleri yeni kurumlarda yeniden heyecan taşımaları ve verimlilik anlamında bence olumludur. Bu açıdan bu kararı desteklemek gerekiyor. 

Ama uygulama sırasında bazı sorunlar olabilir mi? Evet tabi ki olabilir ama unutmayın ki eski sistemde olan bütün kök salmış öğretmenler artık yeniden öğretmen olmak zorundadırlar. 

Heyecanını kaybetmiş, öğretmenlik ruhunu kaybetmiş 10 yıl 20 yıl aynı binada aynı kadro ile verimsizleşen okullar bu kararla biraz da olsa yenilenecektir.

TURGAY POLAT 
Bu e-posta adresi spam robotlarından korunuyor. Görebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir. 
AKŞAM

Yorum eklemek için giriş yapın
yukarı çık

Benzer Yazılar