Menu

 

Öğretmenlerin 8 yılda bir okul değiştirmesi doğru bir uygulamadır

Kanaatimce bir öğretmenin 10, 20, 30 yıl aynı okulda çalışması pedagojik, bilimsel, etik olarak doğru değildir. 

Örneğin altyapısı tamamlanmış, laboratuvarları, işlikleri, derslikleri, yurtları, spor alanları mükemmel okullarımız varken bu imkanlara tam olarak sahip olamayanlar da mevcut. Vakti zamanında bir şekilde iyi okula atanmış öğretmenler on yıllarca bu okuldan ayrılmıyorlar. Öte yandan son derece donanımlı, bilgili, araştırmacı, üretken öğretmenler kıt koşullarda meziyetlerini ortaya koyamadan çalışmak zorunda kalıyorlar. 

Atalarımız tebdil-i mekanda ferahlık var diyerek durumu çok güzel açıklamışlar. Aynı insanların onyıllarca bir arada çalışması ast-üst iletişimini de olumsuz etkilemektedir. Şöyle ki aynı okulda 30 yıldır çalışan öğretmenler, alan şefleri iyice arkadaş, akraba durumuna geliyorlar. Aradaki mesafenin, resmiyetin olmadığı iş ortamında birbirinin kusurlarını görmezden gelme, idare etme, suçunu örtme durumları ortaya çıkıyor. 

Askerlerin, polislerin, din görevlilerinin, orman muhafaza memurlarının, kaymakamların, valilerin, eğitim yöneticilerinin vb. sürekli olarak yer değiştirdiği bir ülkede öğretmenlerin de yer değiştirmesi (rotasyon) verimliliğe, sinerjiye, ekip ruhuna, eğitime faydası olacaktır. 

Kimi sendikaların rotasyona karşı çıkmaları, karşıymış gibi görünmeleri akılcı / makul değildir. 

Nice yetenekli öğretmen merkez okullardaki kadrolar dolu olduğu için köylerden, ilçelerden şehir merkezlerine gelemeden emekli olmaktadır.       

Rotasyon uygulamasını başlatan devlet yetkililerine teşekkür ediyorum.

 Öğretmenlerin yer değiştirmesini kadrolaşma, okulları ele geçirme olarak görmüyorum. Yıllarca Boğaz manzaralı okullarında ders yapmaya (?) alışmış, mesleki yorgunluk emareleri gösterenler bu düzenlemeden çok rahatsız olmaktadır. Ama uygulamanın ülke için çok faydası olacaktır. 

Ali Özdemir-www.aliozdemir.net

Yorum eklemek için giriş yapın
yukarı çık

Benzer Yazılar