Logo
Bu sayfayı yazdır

Liselerde nakillere 'yeterlilik sınavı' engeli

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni yönetmelikle yüksek puanlı liselerin 10, 11 ve 12'nci sınıf nakillerine izin verdi ancak hazırlık sınıfı olan okullarda bu madde uygulanamadı. Çünkü, yönetmelikte yer alan 'Türkçe ve yabancı dil yeterlilik sınavı' şartı, yüksek puanlı okulların hem velileri, hem de eğitimcilerine kalkan oldu.

Veliler "ya nakil olursa" diye bu liselere öğrencisini yerleştirmeye çalışırken, okul yöneticileri ve eğitimciler ise öğrencilerin yeterlilik sınavında başarılı olamayacağını savundu, sonuç da öyle oldu. Nakil başvurusu yapıp hüsrana uğrayan veliler, soruların zorluğundan şikayet edip, nakilleri engellemek için sınavların bilerek zor hazırlandığını savundu. Okul yöneticileri ve öğretmenler ise sınavların kadrolarında bulunan Türk ve yabancı öğretmenler tarafından, verdikleri eğitime uygun hazırlandığını söyledi. İstanbul'da yüksek puanla öğrenci alan ve yüzdelik dilimi 1 civarında olan hazırlık sınıflı liselerin 10, 11 ve 12'nci sınıflarına nakil yaptırmak isteyen öğrencilerin hiçbiri bu hedefini gerçekleştiremedi. Hatta yabancı dil eğitiminde önemli özel okullardan Alman ve Avusturya Lisesi öğrencileri bile yeterlilik sınavında başarısız olduğu için İstanbul Erkek Lisesi'ne nakil yaptıramadı. Yüksek puanlı liselerin bazılarına nakil başvuruları ve yerleşen öğrenci sayıları ile ilgili son durum şöyle:

İstanbul Lisesi: Yabancı dil eğitiminde önemli özel okullar arasında bulunan Alman ve Avusturya Lisesi ile birlikte Kabataş Erkek, Cağaloğlu Anadolu, Burak Bora Anadolu, Bahçelievler Anadolu ve Özel Çağrıbey Anadolu Lisesi gibi okullardan, İstanbul Erkek Lisesi'nin 10 ve 11'inci sınıflarına nakil başvurusu yapan öğrenciler yabancı dil yeterlilik sınavlarına takıldı. İlk hafta nakil başvurusu olmayan liseye geçen hafta 11'i 10'uncu sınıf, 5'i de 11'inci sınıfa olmak üzere toplam 16 öğrenci başvuru yaptı. Ancak hiçbiri yabancı dil yeterlilik sınavını geçemediği için kayıt yaptıramadı. Okulun yabancı dil yeterlilik sınavı Alman ve Türk öğretmenler tarafından hazırlanıyor ve değerlendiriliyor. Sınavda sadece dil yeterliliği değil fizik, kimya, biyoloji, matematik derslerinde kullanılan Almanca terimler de öğrencilere soruluyor. 

Cağaloğlu Anadolu Lisesi: İki haftada 7 öğrenci 10'uncu sınıfa, 4 öğrenci ise 11'inci sınıfa nakil için başvuru yaptı. 19 ve 26 Eylül Cuma günlerinde yapılan yabancı dil ile Türkçe yeterlilik sınavını geçen olmadı. Bu okula Kartal ve Gaziosmanpaşa Anadolu Lisesi öğrencileri başvurdu. 

Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi: Burak Bora Anadolu Lisesi, Haydarpaşa Lisesi, Ümraniye Anadolu ve Çağrıbey Anadolu Liselerinden öğrenciler, nakil yaptırmak için başvurdu. Nakil başvurusu yapanların sayısı önceki hafta 30, geçen hafta ise 38 oldu. Öğrenciler yoğunlukla 10'uncu sınıfa nakil yaptırmak istedi. İki hafta cuma günlerinde yapılan sınavı sadece Niğde Fen Lisesi'nden 1 öğrenci geçerek, 11'inci sınıfa nakil yaptırabildi. 

Burak Bora Anadolu Lisesi: İngilizce ve Fransızca dillerinde eğitim verilen lisede hazırlık sınıfı olmadığı için nakillerde yeterlilik sınavı şartı yok. Okula iki haftada toplam 68 öğrenci 10'uncu sınıfa nakil yaptırdı. Bunlardan 26'sı Fransızca, 42'si ise İngilizce bölümlerine geçti. 10'uncu sınıf İngilizce bölümünde şube sayısı 5 olan liseye Bakanlık 34 fazla kontenjan verdi. Okul idarecileri kontenjan iptali için başvuru yapsa da, Bakanlık nakil talebi olduğu için iptal etmedi ve idarecilerden yeni sınıf açmasını istedi. Böylece lisedeki İngilizce bölümünün 10'uncu sınıf şube sayısı 6'ya çıktı. Lisenin 11'inci sınıfına ise iki haftada toplam 20 öğrenciden 3'ü Fransızca'ya, 17'si ise İngilizce bölümüne kayıt yaptı. 12'nci sınıf Fransızca bölümünde kontenjan açığı olmayan okulun, 12'nci sınıf İngilizce bölümündeki 2 açık kontenjan iki haftada doldu. Bu okula daha çok Maltepe Anadolu, İstanbul Anadolu, Göztepe İhsan Kurşunoğlu, Suadiye Hacı Mustafa Tarman Anadolu, Kadıköy Kemal Atatürk, Tuzla, Alpaslan, Çağrıbey Anadolu Lisesi öğrencileri başvurdu. 

Uluslararası anlaşma Galatasaray'ı kurtardı

GALATASARAY Lisesi'nin 10, 11 ve 12'nci sınıflarına ise nakil yapılamıyor. Nedeni ise Türkiye ile Fransa hükümeti arasında imzalanan ve TBMM'den geçen protokol. Protokole göre, 10, 11 ve 12'nci sınıflarda Türkiye'den veya yurtdışından hiçbir öğrenci nakil yaptıramıyor. Bakanlığın yönetmelik değişikliği protokol nedeniyle Galatasaray Lisesi'nde uygulanamıyor. 

HÜRRİYET

Son Ekledikleri:

2020 Pekiyi.com