Menu

 

Atanan 40 bin öğretmen, 3 yıl görev yapmak zorunda

Atanan 40 bin öğretmen, özel durumları yok ise 3 yıl görev yapmadan yer değişikliği isteyemeyecek.

14.09.2011 tarih ve 28054 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin "Atama" başlıklı 37. maddesi 3. fıkrasında öğretmenin bakanlıkça belirlenen hizmet bölge veya alanlarında en az üç eğitim öğretim yılı görev yapması şartı bulunmaktadır.

İşte, 37. maddesinin 3. fıkrası

"(3) Öğretmenlerin Bakanlıkça belirlenen hizmet bölge veya alanlarında en az üç eğitim öğretim yılı görev yapması esastır. Bunların yer değiştirme suretiyle atamaları her yıl yapılan atama plan ve programları çerçevesinde eğitim öğretim faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde sonuçlandırılır. Bakanlıkça belirlenen özür gruplarına bağlı yer değiştirmeler ise yarıyıl ve/veya yaz tatillerinde yapılır."

Bu şarta göre yeni atanan öğretmenler 3 yıl yeni atandıkları okulda görev yapmadıkları sürece bir başka yere yer değiştiremeyeceklerdir.

652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin "Atama" başlıklı 37. maddesi 4. fıkrasında ise öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamalarının yönetmelikle düzenleneceği belirtilmiştir.

İşte o 4. fıkra; "(4) Öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamalarında uyulacak temel ilkeler, özür grupları, hizmet bölgeleri ve alanları, hizmet puanı ve diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir."

Bu yönetmelik; 06.05.2010 Tarihli ve 27573 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğidir.

Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "İl içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 26. maddesinin 1. ve 2. fıkralarındaki;

"1) Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayanlar, bu yükümlülüğünü tamamlayanlar ya da muaf tutulanlar ile sağlık ve eş durumu özrü nedeniyle zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenmiş olanlardan bulundukları eğitim kurumunda en az 3 yıl süreyle çalışan öğretmenler il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

(2) Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayanlar, bu yükümlülüğünü tamamlayanlar ya da muaf olan öğretmenlerden bulundukları ilde en az üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilirler." hükümlerine göre;

Öğretmenlerin il içi yer değiştirebilmek için bulundukları eğitim kurumunda en az 3 yıl süreyle görev yapma şartları bulunmaktadır.

Öğretmenlerin il dışı yer değiştirebilmek için bulundukları ilde en az üç yıllık çalışma süresini tamamlamaları gerekmektedir.

Fakat bazı durumlarda örneğin sağlık durumu özründe, eş durumu özründe, zorunlu hizmete gitmek isteyenlerde, genel ve özel hayatını etkileyen nedenlerde, öğretmenlerin norm kadro fazlası olması halinde, hizmetin gereği olarak yapılacak yer değiştirmelerde, alan değişikliğine bağlı yer değiştirmelerde 3 yıl şartı aranmamaktadır. Bu yer değiştirmelerin bazılarında adaylığın kaldırılması şartı aranırken bazılarında ise 1 yıl görev yapma şartı aranmaktadır. Bazılarında ise belirli bir takvime bağlı olunmaksızın yer değiştirme talep edilebilmektedir.

Öğretmenlerin yer değiştirmelerinde hangi durumlarda 3 yıl şartının aranmadığına dair ve Öğretmenlerin yer değiştirmelerini daha kapsamlı incelediğimiz araştırma dosyaları ile sizlerin hizmetine sunmak için Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin çok yakında değişecek olması nedeniyle yönetmelik değişikliğini beklemekteyiz.

Ahmet KANDEMİR-Memurlar.net

Yorum eklemek için giriş yapın
yukarı çık

Benzer Yazılar