Liselerde başörtüsü artık serbest
- yazı boyutu yazı boyutunu küçült Yazı boyutu büyüt
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç: "Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullardaki öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmeliğin 4. maddesinin birinci fıkrasının E bendinde yer alan 'başı açık' ibaresi ve aynı bendin son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır."
Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yaptı.
Arınç, okullarda baş açık öğrenim görülmesini öngören hükmün kaldırıldığını, düzenlemenin bu gece yarısı kaldırılacağını ifade etti.
Başbakan Yardımcısı Arınç'ın ifade ettiği yönetmelik "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik"tir.
Bu yönetmeliğin 4. maddesi şu şekildedir:
"Madde 4 - (1) Öğrenciler;
a) Öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamaz,
b) İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemez,
c) Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez,
ç) Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez,
d) Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz ve giysileri giyemez,
e) Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz. 3 üncü maddenin altıncı fıkrası hükümleri saklıdır."
MEB, yukarıda yer verilen 4/e bendindeki ifadeyi kaldırmaktadır.
Yönetmelik, resmi ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerini kapsamaktadır. Düzenlemenin sadece liseleri mi yoksa tüm eğitim düzeylerini mi kapsayacağı, Resmi Gazetede yayınlanacak olan yönetmelik ile netleşecektir.
Memurlar.net
Başbakan Davutoğlu'nun bir TV programınca konuyla ilgili şunları söyledi.
ORTAÖĞRETİMDE BAŞÖRTÜ
Türkiye'nin belirli gündemde olan konuları var. Her alanda özgürleşme ve demokratikleşme çabası var. Bunu sadece başörtüsünün kaldırılması olarak görülmemeli. Özgürlüğü sınırlamaya kalkanlar 'birilerine baskı olmaması' gerekçesini kullanır. Birisinin muhtemel baskı görmemesi için fiili baskı uygulanıyor. 10 sene önce memurlar arasında başörtü takılınca kıyamet kopacağı söyleniyordu. Şu anda hiçbir yerde gerilim yok. Böyle bir özgürlük anlayışı yok. Herkes kendi hayatını yaşar.
Başörtü nedeniyle kendi ailem baskı görürken, birisi çıkıp da Ahmet Hoca öğrenciler arasında ayrım yaptı diyemez. Karşımdaki sadece öğrencidir, kimseye baskı yapmadım.
haber7