Logo
Bu sayfayı yazdır

Üniversiteye geçişte TEOG sistemi

Üniversiteye geçişte Lise'ye TEOG sistemi gelecek mi?

62. hükümet programında, üniversiteye giriş sınavlarının kaldırılarak yerine TEOG sisteminin getirilmesinin planlandığı ortaya çıktı. Programda liseye geçişte olduğu gibi 'sınav odaklı eğitim sistematiğinden' kurtulmak amacıyla okulu temel alan bir yerleştirme sistemiyle ilgili çalışmaların sürdüğü açıklandı. Bakan Nabi Avcı, "Yeni sınavlar icat edilmeyecek. Daha okul merkezli; öğrencinin sanat, kültür, spor başarılarını da hesaba katan düzenleme hedefleniyor" dedi.

Bir süredir değiştirileceği açıklanan üniversiteye geçiş sınavlarının nasıl olacağı önceki gün açıklanan 62. hükümet programında ortaya çıktı. 8 sınıf öğrencilerinin liseye geçişte kendi derslerinden sınava girdikleri Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nin (TEOG) üniversiteye geçişte de uygulanmasının planlandığı belirtildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun TBMM'de okuduğu 189 sayfalık 62. hükümet programında "İnsani Kalkınma" başlığı altındaki "Yeni Türkiye Nitelikli İnsan" bölümünde eğitimde planlanan değişiklikler de yer aldı. Hükümet programında "test sınavı odaklı eğitim sistematiğinden kurtulmak amacıyla ortaöğretim kurumlarına tek sınavla öğrenci yerleştirme sistemi kaldırılıp yerine okulu, okul öğretmenlerini ve okul müfredatını esas alan temel eğitimden orta öğretime geçiş usulü yürürlüğe konulduğu" vurgulanarak, "Ortaöğretimden yükseköğrenime geçişte de benzer bir mantıkla okulu temel alan bir yerleştirme sürecine ilişkin çalışmalar sürüyor" denildi. Hükümet programında müfredatın değiştirilmesi ve YÖK'te reform da yer aldı. İşte programda eğitimle ilgili bölümler:

DEĞERLERE BAĞLI ÖĞRENCİ PROFİLİ: Önümüzdeki dönemde temel eğitim ve ortaöğretim kapsamındaki okullarda uygulanan müfredatın gereksiz ve günün ihtiyaçlarıyla bağdaşmayan malumat yükünden arındırılması çalışmaları hızlandırılacak, öğrencilerin sosyal, sanatsal ve sportif etkinliklere daha fazla zaman ayırması sağlanacak. Değerler eğitimi programının içeriği tüm eğitim sürecine yayılacak. Milli ve manevi değerlerine bağlı, evrensel değerleri özümsemiş bir öğrenci profilinin yetişmesi için gerekli eğitim-öğretim müfredatının oluşturulması en önemli öncelik. YÖK

REFORMU GÜNDEMDE: Demokratik, özgürlükçü ve evrensel değerlere uygun bir üniversite tasavvuru ana öncelik. Bu kapsamda üniversiteler, akademisyenler, ilgili sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve siyasetçiler başta olmak üzere ilgili bütün kesimlerin görüşlerinin alındığı YÖK taslak metni Meclis'e gelecek.

"YENİ SINAV İCAT EDİLMEYECEK"

HABERTÜRK'ün sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise bu bilgilerin "Yeni sınavlar icat edilecek" anlamına gelmediğini belirterek, "Sadece okullarımızdaki bütün lise hayatı boyunca gösterilen akademik başarının yanı sıra öğrencinin sportif, kültürel, sanatsal başarılarını da hesaba katan, daha okul merkezli bir düzenlemenin hedeflendiği söylenebilir. Bu düzenlemeleri bugünden yarına değil, hiçbir öğrenciyi alışık olmadığı, hazırlanmadığı, yeni bir seçme yöntemine maruz bırakmayacak bir takvim içinde gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

DOĞU'YA GİDECEK ÖĞRETMENE TEŞVİK

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Doğu ve Güneydoğu'da tecrübeli öğretmenleri uzun süre bulunduramadıklarını belirterek, "O nedenle öğretmenleri orada görev yapmaya özendirecek tedbirler üzerinde çalışıyoruz. Hizmet puanlarını artırarak, inşallah Maliye ile görüşmemizden sonuç alırsak mali koşullarını da iyileştirerek teşvik etmek istiyoruz" dedi.

"NAKİLLE ÇÖZÜLÜR"

Avcı, TEOG'da ortaya çıkan "uzak okul" sorununun okullar arası nakiller sonrasında aşılacağını söyledi. Avcı, "Bunlar sisteme girmemiş olan öğrenciler. Sisteme hiç girmemiş öğrencileri de bir yere yerleştirmek zorundayız" ifadesini kullandı

HABERTÜRK

Son Ekledikleri:

2020 Pekiyi.com