Logo
Bu sayfayı yazdır

2014 TEOG'da nakil hakkı 5 olmalı

TEOG sonuçları açıklandı. Bakanlık 1.25 milyon öğrenciyi yerleştirdi. Bakın biz herkesi yerleştirdik havasına girildi.

Evet yerleştirildi ama istemediği okula gidenler oldu. Bunları bir tarafa bırakalım asıl sorun okullar açılınca başlayacak çünkü: okullara yerleştirme yapılırken kapasite düşünülmedi zorla yüksek kontenjan girdiler okullar.

Okullar açılınca normal eğitim yapan Anadolu Meslek Lisesi bulursanız şanslısınız aynı zamanda 60-70 kişilik sınıflarla karşılaşırsanız şaşırmayın. Bir başka sorunu da gelecek yıl yaşayacaksınız çünkü seneye de alan seçerken okul değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.

Bunları bir tarafa bırakalım ve bundan sonra veliyi bekleyen nakil sürecine bakalım.

Tüm kontenjanlar dolu ise nakil nasıl olacak?

Tüm kontenjanlar dolu fakat özel okullar henüz kayıt almadılar. Yani özel okula gidecek öğrenciler de yerleştirildi. Bu öğrenciler özel okullara kayıt yaptırdıkça kontenjanlar boşalacak ve siz boş kalan kontenjanlara nakil isteyeceksiniz. Şu anda yerleştiğiniz okulda kayıtlı olduğunuzu unutmayın. Bu okul şu anda sizin okulunuz.

Nakil başvurusu için her hafta Perşembe gününe kadar şu anda yerleştiğiniz okula başvuracaksınız. Ve ben şu okula nakil gitmek istiyorum diyeceksiniz. Onlar da sistemden girip onaylayacaklar.

Bu arada siz boş kontenjanları e-okul.meb.gov.tr sitesinden öğrenebileceksiniz. Tek tercih hakkınız var. Nakil giderseniz yeni okulunuz belli olmuş oluyor. Gidemezseniz eski okulunuzda kalıyorsunuz. Yani nakil gitmediğiniz sürece eski okulu kaybetmezsiniz.

Nakilde tek okul tercih edeceksiniz. Bu nedenle de tercih edeceğiniz okula sizden yüksek puanlı öğrenciler tercih ederse siz yerleşemeyeceksiniz. Yani yerleştirme YEP puanına göre olacak.

Nakil için Perşembe günleri 17.00 son ise de velilerin daha önceden başvurmaları uygun olacaktır. Çünkü hemen hemen tüm öğrenciler (çok iyi okullara yerleşenler hariç) nakil başvurusu yapacaklar ve okullarda bu işlemler yetişmeyebilir.

Bu noktada bakanlığı uyarıyoruz:

Nakilde tek okul tercih edilmesi ısrarından vazgeçmelisiniz. Vatandaşa en azından 5 okul tercih etme hakkı verir ve sistemi de buna göre kurgularsanız vatandaşı kumar oynamaktan kurtarmış olursunuz.

Aksi halde her nakil şu cümleleri duyacağız.

- Tüh ya şurayı tercih etseydim gidecektim.

- Oğlum ben sana demedim mi orayı yazmayalım diye.

- Baba senin yüzünden istediğim okula gidemedim.

- Allah kahretsin bu ne şanssızlık...

İşte bunları yaşamak istemiyorsak tercih sayısını arttırmalısınız.

Aksi halde kura çeker gibi A okulumu B okulumu... olsun diye tereddütler oluşacak.

Böylece yüksek puanlı öğrencinin yanlış tercihle gidemediği okula düşük puanlı öğrencinin gitmesi de bir nebze engellenmiş olur.

Bir de vatandaşa nakil başvurusu sonucu yeni okula yerleşti ise oraya gitme zorunluluğunun açıklanması gerekir.

Ayrıca okullarda özellikle Eylül ayı sonuna kadar nakil dışında hiçbir işlem yapılamayacaktır. Çünkü nakil işlemi çok kısa bir işlem değildir. Ben başvurmadım, sistem kapandı, sistem kilitlendi, elektrikler kesildi, internet gitti serzenişleri olacaktır. Tüm bunları aşmak için okula gitmek yerine veliler güvenlik kodları ile birlikte sistemden kendi başvurularını kendileri yapabilseydiler daha kolay ve sağlıklı olmaz mıydı? Bu işin altından nasıl kalkılacak göreceğiz...

İnşallah tüm kaygılarımız boşunadır. Fakat görünen köy kılavuz istememektedir.

Bakanlığı bir kez daha uyarmayı veliler adına borç biliyoruz...

Maksut BALMUK-Öğretmen
Memurlar.net

 

2014 TEOG Lise nakillerinde bilinmesi gerekenler

2014 TEOG Lise nakilleri nasıl yapılacak?

 

 

 

Son DüzenlenmePazartesi, 25 Ağustos 2014 10:28

Son Ekledikleri:

2020 Pekiyi.com