Logo
Bu sayfayı yazdır

Eğitim-öğretim desteği ve özel okullarda yeni dönem

Özel hastaneler ilk kuruldukları dönemlerde sayıları çok fazla değildi. Çünkü özel hastanelerden yararlanmak ücretli ve ülkemizde bu ücreti ödeyebilecek kişi sayısı fazla değildi. Zaman içerisinde kanunlarda yapılan düzenlemeler ile sigortalı kişilerin hastanelerden yararlanmalarına imkân sağlandı. Böylece her vatandaş devletin sigorta katkısı ve artı bir ücret ödeyerek özel hastanelerden faydalanmaya başladı. Şimdi ülkemizin hemen hemen her yerleşim bölgesinde özel hastaneler var. İnsanlarda çekinmeden bu özel hastanelerden yararlanabiliyor. Devlet vatandaşına sağlıktan yararlanma imkânı sunuyor, vatandaş ta zaman içerisinde oturan bu sistemden memnun.

Bu girizgâhtan sonra gelelim, ülkemizdeki özel okul ve kişilerin bunlardan yararlanma durumları meselesine. Özel okullar ülkemizde uzun süredir var ve hizmet vermeye devam ediyor. Fakat ülkemizin eğitim kurumları içerisinde özel okulların verdiği hizmet, gelişmiş ülkelerdeki özel eğitim kurumların verdiği hizmetle kıyas dahi kabul edemeyecek düzeyde. Bu oran hemen her ortamda konu gündeme geldiğinde dile getiriliyordu. Özel okullaşma oranının artması için, özel hastanelerdeki gibi devlet katkısının olmasının gerekliliği vurgulanıyordu.

Özel okullara devlet katkısı uzun süredir konuşuluyordu. Özel okullarda okuyan öğrencilere eğitim ve öğretim desteği, 20014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren ödenmeye başlayacak. Dershanelerin kapatılması ve kapanan dershanelerin özel okula dönüştürülmesi süreci, bu okullarda okuyacak öğrenciler devlet desteğini gündeme getirdi. Öğrencilere eğitim ve öğretim desteği nasıl verilecek? Bu sorunun cevabını yayınlanan kılavuz çerçevesinde yerimizin yettiği ölçüde cevaplamaya çalışalım.

Eğitim ve öğretim desteğinin bir öğrenci, bir de özel okul boyutu var. Öncelikle konuyu öğrenci açısından ele alalım. 2014-015 eğitim öğretim yılında özel okulda okumak isteyip, eğitim ve öğretim desteğinden yararlanmak isteyen öğrenci velisi; 08 Ağustos 2014-25 Ağustos 2014 tarihleri arasında e-okul sistemi üzerinden başvuru yapmak zorundadır. E-okul üzerinden başvuruları öğrenci velisi kendisi değil, öğrencisinin okuduğu veya yeni kayıtlı olarak göründüğü okuldan, okul idarecileri aracılığı ile yapmak zorundadır. 5580 sayılı kanunda yapılan düzenlemelere göre devlet; okul öncesi öğrencilerine 2500TL, ilkokul öğrencilerine 3000TL, ortaokul öğrencilerine 3500TL, ortaöğretim (lise) öğrencilerine 3500TL ve temel lise öğrencilerine 3000TL eğitim ve öğretim desteği verecektir. Devlet bu ücreti öğrenci velisine değil, öğrencinin kayıt olduğu özel okula 3 taksitte; %35’ini Kasım ayında, %35’ini Şubat ayında ve %30’unu Haziran ayında ödeyecektir. Öğrenci velisi okuduğu özel okula ücretinin kalan kısmını kendi imkânları ile ödeyecektir.

Başvuru için e-kılavuzda yayınlanan başvuru şartlarını taşıyor olmak gerekmektedir. Bu imkândan halen bir özel okulda kayıtlı öğrenciler yararlanamamaktadır. Özel okula yeni kayıt yaptıracak okul öncesi, birinci sınıf öğrencisi, beşinci sınıf öğrencisi, dokuzuncu sınıf öğrencisi ve devlet okullarının ara sınıflarında öğrenci olan öğrenciler yararlanabilmektedir. Eğitim-öğretim desteği almaya hak kazanan öğrenci sınıf tekrarı yapmadığı sürece; bulunduğu eğitim kurumunu (Okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise) bitirene kadar bu haktan yararlanabilmektedir.

Devlet bu eğitim öğretim yılı için okul öncesi öğrencilerinden 50000, ilkokul öğrencilerinden 50000, ortaokul öğrencilerinden 75000 ve ortaöğretim (lise) öğrencilerinden 75000 olmak üzere toplamda 250000 öğrenciye eğitim ve öğretim desteği verecektir.

Başvuru yapan öğrenciler arasından eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazanan öğrenciler 28 Ağustos 2014 tarihinde bakanlığın sitesinden ilân edilecektir. Destekten yararlanabilecek özel okulların listesi de 4 Eylül 2014 tarihinde açıklanacaktır. Destek almaya hak kazanan öğrenciler özel okul tercihlerini 5 Eylül-9 Eylül 2014 tarihleri arasında yapacaklardır. Özel okullara yerleştirme sonuçları 10 Eylül 2014 tarihlerinde açıklanacaktır. Kesin kayıtlar 10 Eylül-18 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılacaktır. Kesin kayıtların bitimine binaen 19 Eylül 2014 tarihinde yedek öğrenci kayıtları ilan edilecektir. 22 Eylül- 30 Eylül 2014 tarihleri arasında da yedek öğrencilerin kayıtları takip edilecektir.

Okullar açısından da sisteme dahil olmak isteyen özel okullar şartları sağlıyorlar ise; 8 Ağustos- 25 Ağustos 2014 tarihleri arasında milli eğitim müdürlüklerine müracaatta bulunacaklardır. Destek verilecek özel okullar 28 Ağustos 2014 tarihinde ilan edilecektir.

Eğitim-öğretim desteği ile özel okul sisteminde yeni bir dönem başlamaktadır. Sistemin ilk yılı olması itibarı ile bu yıl çok önemlidir. Sistem doğru işletildiği takdirde, önümüzdeki yıllarda özel okullaşma katlanarak büyüyecektir. Böylece devlet isteyen her veliye özel okullardan yararlanma imkânı sunacak, hizmet alanını genişletecektir. (15.8.2014)

Ekrem AYTAR
Memurhaber

Son Ekledikleri:

2020 Pekiyi.com