Menu

 

Üst Düzey Düşünme Becerilerine Yönelik Soru Yazma Eğitimi

Üst Düzey DüÅŸünme Becerilerine Yönelik Soru Yazma EÄŸitimi

120K850 TÜBİTAK 1001 Projesi Üst Düzey Düşünme Becerilerine Yönelik Soru Yazma Eğitimi başlıyor. Bütün öğretmenlerin ücretsiz başvurabileceği eğitim sonunda MEB ve EGESEM sertifikaları verilecek.

Katılmak isteyen öğretmenler kendisine uyan dönemlerden birini seçerek başvuru yapabilir.

Eğitim 3 farklı tarihte düzenlenecek:

1.Dönem: 7 Mart - 20 Mart 2022 
2.Dönem: 21 Mart - 3 Nisan 2022
3.Dönem: 4 Nisan - 17 Mayıs 2022

ÜST DÜZEY DÜŞÜNME BECERİLERİNE YÖNELİK SORU YAZMA EĞİTİMİ

Bu eğitim kapsamında transfer becerisi, eleştirel düşünme ve analitik çözümleme becerilerinin özellikleri ve nasıl ölçüleceği anlatılacaktır. Bunun yanında matematik, fen bilgisi ve okuma alan becerilerinin özellikleri ve nasıl ölçüleceği de eğitimin içeriğinde yer almaktadır.

Eğitim 3 hafta sürecek olup yaklaşık 24 saatten oluşmaktadır. Eğitim sırasında ve sonrasında yapılacak olan değerlendirme testleri sonucunda eğitimi başarı ile tamamlayan öğretmenler, ÜDDB düzeylerini belirleyebilecek ve ÜDDB’ye yönelik soru yazabilecektir.

Ayrıca başarılı olan öğretmenler, istedikleri takdirde özelleştirilmiş eğitim ve workshoplara katılabilecektir. Bu eğitimlerde ise eğitim programlarının oluşturulması, ders anlatım teknikleri ve sınıf içi ölçmelere odaklanılacaktır.

Ustduzeydusunme.com web sitesinden başvurular yapılabilir. Üye olmak için siteye giriş yapıp; " "Eğitime kayıt olmak için üye ol" butonuna tıklayıp ilgili bilgileri girmeniz yeterli.

Bu eğitim sistemine üye olmanız için öğretmen, akademisyen, öğrenci veya yüksek Lisans Öğrencisi olmanız gerekmektedir.

Üç farklı eğitim tarih

1- Dersler sadece belirli sürede açık kalacaktır.

2- Derse başladıktan sonra bırakıp tekrar başlatamazsınız. Dersi verilen sürede tamamlamanız gerekmektedir.

3- Ders süresince videoyu en fazla 2 dakika geriye veya ileriye alabilirsiniz.Videoyu durduramazsınız.

4- Ders sırasında çıkan soruları cevapladıktan sonra video kaldığı yerden devam edecektir.

5- Ders sonrasında sınav düğmesini tıklayarak sınavı verilen sürede tamamlamalısınız.

6- Ders dokümanlarını istediğiniz zaman tekrar indirebilirsiniz.

7- Dersle ilgili teknik bir sorun yaşarsanız bizimle iletişime geçiniz.

ÜST DÜZEY DÜŞÜNME BECERİLERİ (ÜDDB) NEDİR?

Üst Düzey Düşünme Becerileri (ÜDDB), hatırlama ve kavrama gibi becerilerden ziyade öğrenilen bilginin yeni durumlara uyarlanması, bir problemin parçalara ayrılarak çözülmesi ve bilginin kaynağının sorgulanması gibi daha üst düzey becerileri ifade etmektedir.

PISA, PIRLS ve TIMSS gibi uluslararası geniş ölçekli sınavlar, üst düzey düşünme becerilerinin ölçülmesine odaklanmaktadır. Son dönemde de Türk Eğitim Sisteminin kademeler arası geçiş için kullandığı önemli sınavlardan biri olan LGS’nin de soru tipleri ve ölçülen özellikler açısından üst düzey düşünme becerilerine yöneldiği görülmektedir.

ÇEVRİM İÇİ SINAV TASARIMI

Projenin en önemli özelliklerinden biri ise bu süreçlerin çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek olmasıdır. PISA, TIMSS, PIRLS gibi uygulamalarda görüldüğü gibi giderek yaygınlaşan bilgisayar tabanlı ölçme stratejilerinin önemli bir dalı olan çevrimiçi test uygulaması, araştırma uygulama ve veri toplama süreçlerinin kullanışlılığını arttıracak, aynı zamanda da çevrimiçi test koşullarının test edilmesi sonucunda bu alan için önemli bir literatür desteği sağlayacaktır.

ÖĞRETMEN EĞİTİMLERİ

Projede iki aşamalı olarak ÜDD becerilerine yönelik soru yazma eğitimleri gerçekleştirilecektir. İlk aşama daha çok kuramsal bilgilerin ve yöntemlerin paylaşıldığı kısmı oluştururken ikinci aşamada uygulama ve ürün geliştirme çalışmaları yapılacaktır.

EÄŸitim Birinci AÅŸama:
Üç Modülden oluşacak birinci aşama eğitimlerde genel katılım göz önüne alınacaktır.

Modül 1: Üst Düzey Düşünme Becerileri
Bu modülde katılımcılar Transfer Becerisi, Analitik Çözümleme ve Eleştirel Düşünme becerilerinin tek tek ve birlikte ölçme stratejisi içerisinde ne anlama geldiği yapısı ve özellikleri aktarılacaktır.

Modül 2: Üst Düzey Düşünme Becerini Ölçmeye Yönelik Test Geliştirme
Bu modülde katılımcılar ÜDDB ölçümlerinde kullanılan madde formatları, bağlam geliştirme yaklaşımları, bağlama uygun soru geliştirme teknikleri gibi konularda eğitimler verilecektir.

Modül 3: ÜDDB’nin alanlara özgü yapısı ve analizi
Bu modülde katılımcılar matematik, fen ve okuma alanlarına ayrılarak, bu alanlara ait ÜDD becerilerinin yapısal özellikleri ve ölçme stratejileri konusunda eğitimler verilecektir.

DeÄŸerlendirme sistemi:
Eğitimin birinci aşamasında değerlendirme süreci süreç içerisinde, her modül sonunda ve eğitim bitiminde gerçekleştirilecektir. Bu süreçte katılımcıların eğitim öncesinde verilen dokumaları kullanma, eğitimleri takip etme, eğitim sürecinde verilen görevleri gerçekleştirme, modüllerin ve eğitimin sonunda yapılan ölçümler değerlendirme amacı ile kullanılacaktır. Değerlendirme sonucunda başarılı olan öğretmenler sertifika almaya hak kazanacaktır. Bu süreç sonunda proje çalışmalarında aktif görev almak isteyen katılımcılar ile ikinci eğitim aşaması gerçekleştirilecektir.

 

Son DüzenlenmePazar, 13 Mart 2022 15:23
Yorum eklemek için giriş yapın
yukarı çık

Benzer Yazılar