Menu

 

Açık Lisede de MEB Bursu Devam Etmeli!

Açık Lisede de MEB Bursu Devam Etmeli!

Ortaokulda burs alan öğrenciler açık liseye geçtiklerinde de MEB bursu devam etmeli.

Mevcut sistemde, ortaokul 8.sınıfta burs alan bir öğrenci örgün eğitimde liseye devam ederse burs almaya devam ediyor. Ancak yaygın eğitimde lise okumaya karar verirse, daha açık bir ifade ile Açık Liseyi tercih ederse bursu kesiliyor. Halbuki pandemi sürecinde de daha iyi anlaşıldığı gibi uzaktan eğitim (Açık öğretim) ile Örgün eğitim birbirinden çok da farklı değil. Yaklaşık 1,5 yıldır normal eğitim değil uzaktan eğitim yapıldı. Ve görüldü ki önümüzdeki yıllarda uzaktan eğitim-öğretim daha da yaygınlaşacak. Bu gelinen noktada açık liseye geçen bir öğrencinin bursunun kesilmesi bu öğrenciler için önemli bir hak kaybı haline geldi.

Açık lisede okuyacak 8.sınıf öğrencisinin bursunun kesilmemesinin gerekçelerini maddeler halinde sıralayacak olursak, işin önemi yada neden açık liselilere de burs verilmeli daha iyi anlaşılacaktır:

1-Normal liseye başlayan yada okuyan bir öğrenci için ne ilk dönem nede ikinci dönem kayıt adı altında yada başka bir şekilde resmi olarak ücret alınmıyor. Ancak açık lise öğrencisi her dönem kitaplar için kayıtta yada kayıt yenilemede 2021 yılında 50 TL civarı ödeme yapmaktadır. Hiç bir ücret ödemeyen örgün eğitimde lise okuyan öğrenci burs alırken, açık öğretimde lise okumaya karar veren bir öğrencinin bursunun kesiliyor olması öğrenciler için ciddi bir eşitsizliktir ve hak kaybı.

2- MEB bünyesinde açık öğretim işlerini daha sağlıklı yürütmek için özel olarak "Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü" kurmuşken, bu müdürlüğü bağlı öğrencilerin hak ettikleri bursunun kesiliyor olması izah edilebilmesi zor bir çelişki oluşturmaktadır. Madem Açık Lise diğer liseye göre çok önemli değil öyleyse neden bu okulları MEB özel bir genel müdürlük kurarak işlerini yürütmeye çalışıyor? 

3-Son yıllarda açık öğretim lisesi öğrencilerinin YKS başarısına bakıldığında bile açık lisede okuyacak-okuyan öğrencilerin burslarının devam etmesi gerektiği anlaşılır.

4-Eğer MEB öğrencileri normal liseye teşvik etmek için bunu yapıyorsa aslında bu mantıken çok doğru değil. Zaten bu açık öğretim kurumlarının kurulması ile çelişir. Diğer taraftan açık liseye giden öğrenciler devletin örgün eğitimde öğretmen, bina vb bir çok konuda yükünü hafifletmektedir.

5-Burs alan ortaokul öğrencilerinin bir çoğu açık liseye hayat şartlarının zorluklarını dikkate alarak buna karar veriyorlar. Bir çok öğrenci normal liseye devam ettiğinde kıyafet, servis vb bir çok giderlerde maddi olarak zorlandığı için Açık Lisede okumaya karar veriyor. Yada başka özel nedenler de olabilir. Öyle sanıldığı gibi bir kaçış olarak değerlendirilemez.

Bütün bu gerekçeler bir tarafa, normal lise  ile Açık Lise diploması hiç bir yönüyle birbirinden farklı değilken, açık lise öğrencisinin bursunun kesilmesi büyük bir haksızlık...

Bu nedenlerden dolayı MEB bu konuyu gerekli kurullarda görüşerek en kısa sürede karara bağlaması gerekir. Umarız kısa sürede yetkililer, bu yazılanları dikkate alarak Açık Lise öğrencilerini ve bu öğrencilerin velilerini sevindirir.

Açık lise öğrencileri bu konuda sonucu merakla bekliyorlar..

Son DüzenlenmeCuma, 30 Temmuz 2021 17:04
Yorum eklemek için giriş yapın
yukarı çık

Benzer Yazılar