Menu

 

LGS Puanına Okul Puanı Ekleniyor Mu? 2021

LGS Puanına Okul Puanı Ekleniyor Mu? 2021

Birçok 8. Sınıf öğrencisinin aklına gelen o meşhur soru: LGS puanına okul puanı ekleniyor mu? Her yıl ortalama bir buçuk milyon öğrenci LGS’ye giriyor. Her sorunun altın değerinde olduğu bu sınavda okuldaki başarı durumu LGS puanlarını ne kadar etkiliyor? Gelin hep birlikte bu soruya yanıt verelim.

Nitelikli lise olarak bilinen birçok okul için öğrenciler kıyasıya rekabet halinde bulunuyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerde yer alan belli başlı bazı Anadolu ve Fen Liseleri en çok hedeflenen liseler arasında. Rekabetin yoğun olduğu bu okullarda öğrenciler, kendi okullarında göstermiş oldukları başarı durumunun LGS üzerinde etkili olmasını bekliyor. Bu yüzden özellikle 8. Sınıfta birçok derslerinin yüksek olması için çaba gösteriyor.

LGS Puanına Okul Puanı Ekleniyor Mu_ 2021

LGS’de alacağımız puan bazen hedeflediğimiz lisenin puanına yetmeyebilir. Bu gibi durumlarda öğrenciler, okullarında gösterdiği başarı durumunu LGS puanına yansıtmak arzusunda oluyor. Öğrencilerin 6.7. ve 8. Sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması, mezun olduklarında okul başarı puanı olarak hesaplanır. Öğrenciler bu puanlarını diploma puanı olarak da bilmektedir. Rehber öğretmenlerinin en çok karşılaştığı soru ise LGS’ye diploma puanının eklenip eklenmediği oluyor.

Okul puanı ne işe yarıyor? Lise tercihlerinde okul puanı önemli mi?

Küçük bir örnek ile öğrencinin ortaokulda her sınıf seviyesi için okul puanını hesaplayalım.
Buna göre öğrencinin:
6. Sınıf yıl sonu başarı puanı 80,50,
7. Sınıf yıl sonu başarı puanı 85,50,
8. Sınıf yıl sonu başarı puanı 93,25 olsun.
Bu öğrencinin ortaokul başarı puanı hesaplanırken bu puanlar toplanır ve ortaokul süresi olan 3’e bölünür. Yani bu öğrencinin ortaokul başarı puanı 80,50 + 85,50 +93,25 = 259,25 olacaktır. Bu sonucu da 3’e böldüğümüzde öğrencinin okul başarı puanı 86,41 çıkıyor. Bu hesaplamayı online yapan ve çıkan OBP puanınıza yakın okulları listeleyen 8. Sınıf Okul Başarı Puanı Hesaplama sayfasını kullanabilirsiniz.

Peki bu puan lise için ne ifade ediyor? 

LGS ve okul puanı ilişkisini iki farklı noktada incelemek gerekir. İlk olarak bilmek gerekir ki liseye gitmek için LGS’ye girmek zorunlu değildir. Bu sınava katılmayan öğrenciler yerel yerleştirme ile oturdukları bölgeye yakın olan okulları tercih edebiliyor. Tabi burada sınavsız öğrenci alan liselerin tercih edilebildiğini bilmek gerekir. Yani LGS’ye girmezseniz nitelikli diye tabir edilen liselere gidemezsiniz.

Peki yerel yerleştirmede okul puanı kullanılıyor mu? Kesinlikle bu tercihlerde okul puanı kullanılmaktadır. Ortaokul boyunca elde ettiğiniz yılsonu başarı puanları burada imdadınıza yetişecektir. Sınavsız lise tercih ederken aynı semtte oturduğunuz arkadaşlarınızdan sizi öne geçirecek tek şey okul puanınızdır.

Ortaokul başarı puanınız ne kadar yüksek ise sınavsız lise tercih gücünüz o kadar artar. Günümüzde sınavsız liseler okul puanına göre öğrenci alıyor. Aynı semtte yer alan liseler diploma puanına göre öğrenci kabul ediyor.

Oturduğunuz semtte sınavsız öğrenci alan 3 lise olduğunu düşünelim. Sizin diploma puanınız 87 olsun.

   1. Okul diploma puanı 100-90 arasında olan öğrencileri kabul edecek,
   2. Okul diploma puanı 90-80 arasında olan öğrencileri kabul edecek,
   3. Okul diploma puanı 80 ve altında puan alan öğrencileri kabul edecektir.

Bu durumda siz 87 puanınızla 2. Sıradaki okula yerleşebileceksiniz. Ancak burada sizin tercihlerinizin de önemli bir kriter olduğunu unutmayın. Bunun yanında yerel yerleştirme (adrese dayalı yerleştirme) için okul başarı puanı, ikametgâh adresi ve devamsızlık durumu da önemli etkenlerdir.

DİPLOMA PUANI LGS’YE EKLENİYOR MU? 2021

OKUL PUANI LGS'YE EKLENİYOR MU?

Öğrencilerin en çok istediği şeylerden biri okul puanının LGS’ye eklenmesidir. Aslında okul puanı dolaylı yoldan LGS puanı ile ilişki içindedir. Ancak okul puanı doğrudan LGS puanınıza eklenmez. LGS puanına okul puanı ekleniyor mu? Sorusuna verebileceğimiz yanıt ne yazık ki olumsuz olacaktır.

90 sorunun tamamını cevaplayan öğrenciler 500 puan almaktadır. Okuldan herhangi bir puan eklenmesi söz konusu değildir. Böyle bir durum yaşansaydı, tam puan alan öğrencilerin puanı 500’ü geçecekti. LGS ile öğrenci alan liseleri tanıtan ve LGS puan hesaplama yapan internette onlarca site var. Yapılan deneme sınavları sonuçlarınızı bu sayfalardan girerek alacağınız tahmini puanı hesaplayabilirsiniz.

Son Söz

Ortaokul başarı puanınız yani diploma puanınız LGS puanınıza eklenmektedir. OBP daha çok sınavsız öğrenci alan liseler için kullanılmaktadır.

 

 

Son DüzenlenmePerşembe, 21 Ocak 2021 08:51
Yorum eklemek için giriş yapın
yukarı çık

Benzer Yazılar