Menu

 

2014-2015 Eğitim yılı için liselere tercih maratonu başladı

MEB’in bu yıl ilk kez uygulamaya başladığı TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi) doğrultusundaki yerleştirme işlemleri için tercihler, 31 Temmuz 2014 Perşembe günü itibarı ile başladı. Tercihler 8 Ağustos 2014 Cuma günü mesai saati sonuna kadar devam edecek.

TERCİH BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ

Öğretim yılı başlangıcında TEOG sınavlarının nasıl yapılacağını uzun süre tartıştık. Tartışmalar bir neticeye ulaşmadan 1. dönem TEOG sınavları gerçekleştirildi. Ardından 1. dönem telafi sınavları yapıldı. Bu arada itirazlar ve iptal edilen sorular gündemimizi işgal etmeye devam etti. Bu keşmekeş içerisinde 2. dönem TEOG sınavları ve kabinde telafi sınavları da gerçekleştirildi. 2. Dönem TEOG sınavlarının sonuçları, okulların kapanmasına bir elin parmaklarından az bir süre kala açıklandı. Okulların kontenjanları açıklandıktan sonra mahkemenin soru iptalleri kararı, sınavların toptan iptalini hatırlatsa da MEB her türlü sonuca göre aldığı kararları sonucunda 2014-2015 liselere yerleştirme esas puanlarını yayınladı.

Bu arada tercih yapacak öğrenci ve velileri yaz tatili için pek bir fırsat bulamadı. Ramazan Bayramı dolayısı ile veliler-öğrenciler kısa bir süreliğine sıla-i rahim(Memleket ve büyükleri ziyaret) veya tatil fırsatı yakaladı. Ramazan Bayramı bitişi il birlikte liselere tercih işlemleri de Perşembe günü itibarı ile resmen başlamış oldu.

Tercih işlemleri veli-öğrenci tarafından internet ortamında www.e-okul.meb.gov.tr adresinden yapılabiliyor. Ya da veli kendi okulundan tercihlerini okul idaresi yardımı ile de yapabiliyor. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta, tercihler bireysel veya okul idaresi tarafından sisteme girildikten sonra, okul yönetimince onaylanıp iki nüsha çıktısının alınıp veli ve okul idaresi tarafından imzalanıp; birinin veliye verilmesi diğerinin de okulda saklanması gerekmektedir.

Lise tercihi öğrencinin okuyacağı üniversite ve bölümünü de direkt olarak etkilemektedir. Bu nedenle tercihler yapılırken bu noktaya dikkat edilmelidir. Sonuç belgelerinde öğrencilerin puanları ve Türkiye geneli ile il yüzdelik dilimleri verilmiştir. Öğrenci ve veli tercihte bulunurken, öncelikle puana değil öğrencinin yetenek ve isteklerine göre okumak istediği liseyi ve devamında gitmek istediği üniversiteyi göz önünde bulundurmalıdır. Lise son sınıfa geldiğinde böyle bir şans bir daha eline geçmeyecektir.

Öğrenci-veli en çok 15 okul tercih edebilecektir. Bu okullar Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri, Çok Programlı Anadolu Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri ve Mesleki ve Teknik Anadolu liselerini tercih edebileceklerdir. 

Mesleki ve Teknik Anadolu liseleri bu yıl tek bir isim altında toplandılar. Öğrenciler bu yıl meslek liselerine tercihte bulunurken bölüm seçemeyecekler. 9. Sınıf yıl sonu başarı puanlarına göre, 10. sınıfa başlarken bölüm tercihinde bulunabileceklerdir.

Tercih yaparken özel okullarda burslu okumak isteyen öğrenciler, özel okulların burslu öğrenci kontenjanına göre tercihte de bulunabileceklerdir. Bu konuda detaylı araştırma yapmadan tercihte bulunmamanız tavsiye olunur. Yoksa kazandığınız okulda bazı sıkıntılarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Önceden kazanma ihtimaliniz olan okula gidip, geniş bilgi almanız önerilir.

İlk grupta yerleşme imkânı bulamayan öğrenciler, ikinci gruba okul adı yazmadan Fen-Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip veya Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi tercihinde bulunacaklardır. Bu okullar için kendi yerleşim yeri dahil 3 farklı ilçe tercihinde bulunabileceklerdir.        

Bu yıl geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi tercihteki okul sıralarından ek yerleştirme yapılmayacaktır. Bunun yerine okullarda boş kalan kontenjanlar nakiller yolu ile doldurulacaktır. Nakiller için başvurular 25-28 Ağustos 2014 tarihleri arasında alınacaktır. Öğrenci velisi, öğrencisinin kayıt olduğu liseye gidip bu tarihler arasında nakil başvurusunda bulunabilecektir. Nakillerde taban puan uygulaması aranmayacaktır. Nakil için başvuran öğrenciler arasından, puan üstünlüğüne göre kontenjan kadar nakil alınacaktır. 

Nakiller Ekim ayından itibaren yıl içerisinde de her ay yapılabilecektir. Fakat Ekim ayından sonra okula en son giren öğrencinin yerleştirme puanından az olan öğrenci nakil için başvuramayacaktır.

Özel okullar ise kendi sistemlerine göre TEOG sınavlarındaki matematik-fen-Türkçe ortalamalarına göre alım yapacaktır. Sıcak yaz günlerinde tatil rehavetine kapılmadan, öğrencinizin geleceği için en güzel okula kaydınızı yaptırabilmeniz dileklerimle, en iyi günler. (1.8.2014)

Ekrem AYTAR
Memurhaber

 

2014 TEOG Anadolu Liseleri Kontenjan ve Yüzdelik Dilimleri (İL-İL TÜM TÜRKİYE)

2014 TEOG Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri Kontenjan ve Yüzdelik Dilimleri (İL-İL TÜRKİYE)

 

Son DüzenlenmePazartesi, 04 Ağustos 2014 11:02
Yorum eklemek için giriş yapın
yukarı çık

Benzer Yazılar