Logo
Bu sayfayı yazdır

Hangi öğretmenler il içi yer değiştirme başvurusu yapmak zorundadır?

MEB öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirmelerini 2014 yılında ikinci kez yapmak üzere takvimi yayınladı. Okul dönüşümleri ve buna bağlı olarak norm kadroların ilişkilendirilerek zamanında yapılamamış olması, Temmuz 2014’te il içi isteğe bağlı yer değiştirmelerin tekrar yapılmasını zorunlu kılmış oldu. MEB öğretmenlerin isteklerini dile getiren eğitim sendikalarının isteğini haklı bularak il içi isteğe bağlı yer değiştirme başvurularını 21-25 Temmuz 2014 tarihlerinde almaya başladı. Alınan başvurular 4 Ağustos 2014 tarihi itibarı ile sonuçlandırılıp ilân edilecek. Ardından il içi isteğe bağlı tayini çıkan öğretmenler 6 Ağustos 2014 tarihinden itibaren ilişiklerini kesmeye başlayacaklar.

Yazımızın başlığına bakıp, “Zorunlu yer değiştirme mi?” diyenler olabilir. Tabii ki böyle bir şey mümkün değil. Zaten MEB’in duyurusunda da “Öğretmenlerin Temmuz 2014 İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu” başlığı kullanılmış. Buradan da anlaşılacağı gibi bu yer değiştirme de diğerleri gibi isteğe bağlıdır; zorunlu değildir.

Peki niye böyle bir başlık kullanma ihtiyacı hissettik. Bazı il milli eğitim müdürlüklerinin internet sitelerinde, “Norm kadro fazlası öğretmenlerin Temmuz 2014 il içi isteğe bağlı yer değiştirme başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.” şeklinde bir yazı vardır. Bu yazılara istinaden norm kadrosu fazlası öğretmenlerin zorunlu olarak başvuru yapması gerektiği şeklinde bir kanaat oluşmuştur. Haber de çeşitli internet sitelerinde yer almıştır. Şimdi bu durumu örneklendirerek değerlendirelim.

Haziran ayında dönüşümler tam gerçekleşmediği için A okulunda hem ilkokul, hem de ortaokul var idi. Bu durumda norm ihtiyacı görünen bu iki okula da öğretmenler kadrolarına göre il içi isteğe bağlı yer değiştirme başvurusunda bulundu ve her iki okulun branşlarına da atama yapıldı. Haziran sonunda kesin dönüşümler sağlandığında A okulu kesin dönüşüm olarak ortaokula dönüştü. Bu okulun ilkokul öğrencileri müsait olan en yakın ilkokula aktarıldı. Bu okulun ilkokul öğretmenleri tabi yeni yer değiştirme ile atananlar dahil diğer okulda norm kadro var ise aktarılacak. Olmadığı zaman ise norm kadro fazlalığına çıkacaktır. Şimdi buraya yeni atanan ve daha önceden var olan ilkokul öğretmenleri norm kadro fazlası durumundadır. Fakat bu öğretmenlere öncelikle norm kadro fazlası oldukları duyurulmalıdır.

MEB’in yazısındaki il içi isteğe bağlı yer değiştirme başvurunda bulunmalarını istemek iyi niyettir. Çünkü norm kadro fazlası öğretmenler, kendi istekleri de göz önünde bulundurulmak üzere açık olan okullara atanabilir. MEB isterse açık bulunan okullara da norm kadro fazlası öğretmenlerin atamalarını yapabilir. Burada öğretmenlerin açık bulunan okullardan gitmek istediği okul var ise başvuruda bulunması kendi menfaatinedir. Fakat bu il içi yer değiştirme isteğinde bulunma zorunlu değil; öğretmenin kendi isteği iledir.

Aynı durum, norm kadro fazlası durumuna düşen müdür/müdür yardımcıları için de söz konusudur. Okul yöneticiliğine yeniden görevlendirmede bulunma şeklinde kendisine yeni bir yöneticilik bulamayacağını düşünen idareciler de kendi isteklerine bağlı olarak, öğretmen olarak  il içi yer değiştirme başvurusunda bulunabilirler. Son yönetici atama yönetmeliğinde, istifa eden okul idarecilerinin bir yıl görevlendirme isteyemeyecekleri maddesi bulunmaktadır. Fakat öğretmenlerin isteğe bağlı yer değiştirmeleri istifa olmadığı için, bizim yorumumuza göre, yeni bir okula öğretmen olarak atanan idareci arkadaş bu bir yıl görevlendirilmeme maddesinin dışında kalmaktadır. Şartları tuttuğunda idareci olarak tekrar görevlendirilebilecektir.

Yoksa norm kadro fazlası idarecilerin kendilerine uygun bir yer bulana kadar bulundukları kurumda iki yıl daha bekleme süreleri vardır.

Öğretmenlerin Temmuz 2014 il içi isteğe bağlı yer değiştirmeleri bu gün itibarı ile başladı. Süre kısıtlı ve maalesef öğretmenler yaz tatilinde. Yaz tatilinde bulunmalarından dolayı çoğu öğretmenin haberi yok. Haberi olanlar da farklı şehirlerde bulunduklarından dolayı süreci sağlıklı olarak değerlendiremeyebilirler. Bu nedenle yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerin, sağlıklı bir araştırma yaparak bir an önce karar vermeleri gerekmektedir. Şimdiden her şey gönlünüzce olsun. Her öğretmen severek istediği kurumda çalışsın ve başarılı olsun ki; öğrenciler de mutlu ve başarılı olsun. (21.7.2014)

Ekrem AYTAR
MEMURHABER

Son Ekledikleri:

2020 Pekiyi.com