Menu

 

2017'de sınavlarda açık uçlu sorular da sorulabilecek

2017'de sınavlarda açık uçlu sorular da sorulabilecek

MEB’in, merkezi sistem sınavlarında çoktan seçmeli testin yanı sıra açık uçlu ve boşluk doldurma soruları da kullanılabilecek. Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin, açık uçlu sorularda yüzde 100 objektifliğin zor olduğunu belirterek, “Bu nedenle açık uçlu soruları cevap kağıdının kime ait olduğunu bilmeyen birden fazla ‘insan puanlayıcı’ değerlendirecek” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)tarafından Merkezi Sistem Sınav Yönergesi’nde değişiklikler yapıldı. Sınav güvenliği öne çıkarıldı. Bakanlık cevap kağıtları, aday yoklama listeleri ve sınav evrakı saklama odalarının kamera kayıtlarını ve sınav sonrasında düzenlenen tutanakları 1 yıl saklıyordu. Bu, e-sınavlar için de geçerli olacak. Saklama süresi dolmadan yargıya intikal ettiği Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bildirilen sınavların mahkemeye konu olan evrak ve dijital kayıtları yargı süreci sonuna kadar saklanacak.

2017’DE UYGULANABİLİR

Bakanlık, geçen aylarda Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) da 2017’de yapabileceğini açıkladığı açık uçlu sorularla ilgili düzenleme yaptı. Yönergeye, uzun süredir üzerinde çalıştığı açık uçlu sorularla ilgili bir madde ekleyen bakanlık, bu soru tarzıyla sınav yapılmasının yolunu açtı. Buna göre, merkezi sınavlarda çoktan seçmelilerin yanı sıra açık uçlu ve boşluk doldurmacalı sorular da kullanılabilecek. Böylece Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarında da açık uçlu soru kullanılmasının önü açıldı.

YÜZDE 100 OBJEKTİFLİK ZOR

Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin, Hürriyet’e şunları anlattı:

“Henüz hangi sınavda uygulayacağımızı belirlemedik. Kişilerin kendi cümleleriyle cevap vermesini sağlayan açık uçlu sorularla, çoktan seçmeli testlerde yoklanamayacak bazı özellikleri seçebileceğiz. Sınavın tamamı açık uçlu sorulardan olmayacak. Çoktan seçmelilerin arasına serpiştireceğiz. Açık uçlu sorular bazı zorlukları da getiriyor. Çoktan seçmelilerin yanıtları tamamen makinelerle okunuyor. Açık uçlu sorularda yüzde 100 objektiflik biraz zor. Bu nedenle açık uçlu soruları cevap kağıdının kime ait olduğunu bilmeyen birden fazla ‘insan puanlayıcı’, elektronik ortamda değerlendirecek. İnsan puanlayıcılar sadece cevap anahtarını ve kağıdını görecek. Puanlamalarda fark varsa bir üst puanlayıcı daha kağıdı değerlendirecek. Bu süreç, fark kalmayana kadar devam edecek.”

Hürriyet

Son DüzenlenmePazar, 28 Ağustos 2016 23:17
Yorum eklemek için giriş yapın
yukarı çık

Benzer Yazılar