Logo
Bu sayfayı yazdır

2017 LYS tercihlerinde meslek liselilerin ek puan meselesi

2017 LYS tercihlerinde meslek liselilerin ek puan meselesi

2017 LYS tercihlerinde Mesleki ve teknik lise öğrencilerinin alanlarının devamı niteliğindeki önlisans programlarına sınavsız geçiş hakları bu yıldan itibaren kaldırıldı, buna karşılık kaldırılan ek puan uygulaması geri geldi.Bu yıl bazı lisans puanları için de ek puan verilecek. 

Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK) yapılan ek puan açıklamasında bu uygulamanın bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının aynı alanda ön lisans programlarına yerleşmelerinde uygulanacağı belirtilmişti ancak 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu’nda ek puan alacak programlar arasında yalnızca önlisans programları değil, lisans programları da bulunuyor.

EK PUANLAR NASIL HESAPLANACAK?

Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacaktır. Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumları mezunlarının, Tablo 3A’da, Tablo 3B.1’de ve Tablo 3C’de belirtilen yükseköğretim ön lisans/lisans programına yerleştirilirken OBP’nin 0,06 katsayısı ile çarpımından elde edilecek ek puanları da yerleştirme puanlarına eklenecek. Bu ek puanlardan yararlanmak için adayların ilgili puan türünde ön lisans için 150 veya daha yüksek puan almış olmaları, lisans için 180 veya daha yüksek puan almış olmaları gerekmektedir.

Ek puan, 30 Mart 2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır, ilgili ortaöğretim kurumuna bu tarihten sonra kayıt olan adaylar için bu ek puanlar hesaplanmayacaktır.

Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre YO Bilgisayar Operatörlüğü ile Yapı Ressamlığı programlarında puan türü bulunmuyor. Bu programlara yerleştirme yapılırken en yüksek YGS puanı kullanılacak. Ek puan, bu programı tercih edebilecek işitme engellilerin en yüksek YGS puanına uygulanacak.

GEÇEN YIL KALDIRILMIŞTI

Geçen yıl üniversite için başvuran mesleki ve teknik lise mezunu öğrenciler için ek puan kaldırılmıştı. Meslek lisesi öğrencileri alanlarının devamı niteliğindeki programları tercih ettiklerinde tüm öğrenciler gibi önce Ortaöğretim Başarı Puanları (OBP) 0.12 katsayı ile çarpılıyor ardından da 0.06 ek puanla çarpılıyordu. Bu uygulama geçen yıl kaldırıldı. Ancak eğitim alanını düzenleyen 6764 sayılı yasa ile ek puan geri geldi.

Meslek liseli öğrenci önlisans ya da lisans programı tercih ettiğinde önce Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) tüm adaylar gibi önce 0.12 ile ardından da bu kez ek puan 0.06 ile çarpılacak ve yerleştirme puanına eklenecek. Meslek liseli ek puandan 15 ile 30 arasında puan alacak.

Ek puan verilecek lisans bölümleri (4 yıllık) ve lise alanları için TIKLAYINIZ

EK PUAN VERİLEN 2 VE 4 YILLIK OKULLARLA İLGİLİ DAHA NET VE DETAYLI BİLGİYE ULAŞMAK İÇİN KILAVUZUN SON SAYFALARINI İNCELEMENİZİ ÖNERİYORUZ.
2017 LYS YERLEŞTİRME KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

Tablo 3 için Tıklayınız

Tablo 4 için Tıklayınız

HANGİ MESLEK LİSELİ EK PUAN ALACAK?

Anadolu Öğretmen Liseleri
Öğretmen Liseleri
İmam Hatip Liseleri
Anadolu İmam Hatip Liseleri
Mesleki ve teknik liseler
Spor Lisesi
Güzel Sanatlar Liseleri
Sağlık Meslek Liseleri

SINAVSIZ GEÇİŞ KALKTI

Her yıl 70 binin üzerinde mesleki ve teknik lise mezunu sınavsız geçiş hakkından yararlanmak için ÖSYS’ye başvuruyordu. Bu öğrenciler alanlarının devamı niteliğindeki önlisans programlarına sınavsız geçiş ile yerleştiriliyor. Ancak YÖK geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada bu yıldan itibaren sınavsız geçiş uygulamasına son verildiğini açıkladı. 2547 sayılı yasanın değiştirilen bu fıkrasında daha önce mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunlarının alanlarının devamı niteliğindeki programlara sınavsız yerleşecekleri yer alıyordu. Ancak görüldüğü gibi bu madde ile sınavsız geçiş kaldırılmış oldu. Maddeden sınavsız geçiş kaldırıldı ve ek puan geri getirildi. Bu yıldan itibaren mesleki ve teknik lise mezunları tercih yapabilmek için Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girmek zorunda.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu mezunlarının ek puanları ile yerleşebilecekleri lisans-önlisans programlarını 2017 ÖSYS Kılavuzu’dan incelemek mümkün. Kılavuza ulaşmak için TIKLAYINIZ

Tablo 3 için Tıklayınız

Tablo 4 için Tıklayınız

Ogretmenler.Com

Bu yazının tüm hakları Ogretmenler.com'a aittir. "www.pekiyi.com" biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntıların hoş olmayacağını hele de eğitim sitelerine hiç yakışmayacağını belirtelim. 

Son DüzenlenmeÇarşamba, 12 Temmuz 2017 11:47
2020 Pekiyi.com