Menu

 

TEOG'da uzmanların derslerle ilgili önerileri

TEOG'da uzmanların derslerle ilgili önerileri

Uzmanların TEOG'da derslerle ilgili önerileri

Uzmanlara göre inkılap tarihi ve Atatürkçülük testlerini çözerken seçenekleri tam okumak gerekiyor. Yabancı dilde ise verilen bilginin dışında yorum yapmayın, soru köklerine dikkat edin. Ayrıca, TEOG’dan önce sınav kurallarını gözden geçirmeyi unutmayın. Kurallara uymayanlar, tüm soruları doğru cevaplasa bile sınavının iptali ile karşı karşıya kalabilir.

TEOG ortak sınavlarının son iki oturumu TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil olacak. Sınavın ardından rahat bir nefes almak isteyen öğrencilerin bu iki oturumdan da en az hasarla çıkması gerekiyor. Uzmanlara göre, inkılap tarihi ve Atatürkçülük’te en büyük hatalar, seçenekleri tam okumamaktan kaynaklanıyor. Yabancı dilde ise olumlu-olumsuz soru köklerine dikkat edip, parçada verilen bilgilere dayanarak ve en önemlisi yorum yapmadan cevap vermek gerekiyor. Uzmanların dikkat çektiği diğer konular ise sınav kuralları. Testleri istenildiği şekilde cevaplayan fakat sınav kurallarına aykırı davranan öğrencilerin bütün emeği küçük bir dikkatsizlik nedeniyle boşa gidebilir. Bu nedenle sınavdan önce kuralları dikkatlice okuyup, ona göre hareket etmek gerekiyor.

TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük

HEMEN İLK ŞIKKI İŞARETLEMEYİN: Her soruda mutlaka hem soruyu, hem de bütün seçenekleri dikkatlice okuyarak cevap verin. Bazen öğrenciler özellikle olumsuz soru kökü ile hazırlanmış yönergeli soruları olumlu algılayıp, hemen doğru olarak gördüğü ilk şıkkı işaretleyebiliyor. Eğer tüm seçenekler okunursa bunun gibi basit hataların da önüne geçilmiş olur.

BİLGİYİ HATIRLAMAK ÖNEMLİ: Bu testlerde bilgi kadar yorum gerektiren sorular da bulunuyor. Dolayısıyla soruyla ilgili bilgilerinizi tam hatırlamanız önemli. Takıldığınızda mantığınızı kullanmaya dikkat edin.

Üç ünite var

1 - Ya İstiklal Ya Ölüm
2 - Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar
3 - Atatürkçülük

Yabancı dil

RESİMLİ SORULARA DİKKAT: Resim eşleştirmeli sorularda, görseldeki detaylara takılmak yerine yapılan eylem üzerinde durun.

YORUM KATMAYIN: Paragraflarda önce soruları okuyup, ona göre metinde bilgiyi aramak daha avantajlı. Mutlaka bütün cevaplara bakın, yüksek çeldiriciler önceki şıklarda olabilir. Sizden yorum istenmeyecek. Verilen net bilgiye göre soruları cevaplayın. Hedef kelimeler soru köklerinde ve soru içeriğinde fazlasıyla geçecektir ve ölçücü sorular olacağı için bilmeyen öğrencilerin yapması çok mümkün olmayacak.

SORU KÖKLERİNE DİKKAT: Soru kökünün olumlu mu, olumsuz mu olduğuna çok dikkat edip seçenekleri ona göre değerlendirmeniz gerekiyor. Unutmayın ki size göre neyin doğru olduğu değil, yazarın size ne verdiği ve dilbilgisi kuralları doğru cevabı bulmada etkili olacak.

KALIPLAR ZORLUYOR: İngilizce birinci ünitede ‘Would like ve would like’ sorusuna cevap verilmesi için Present Continuous Tense gelecek zaman planları üzerine konuşma işlevi üzerinde durulmalı. ‘Kabul ya da red’ cümlelerinde karşılık verirken hangi durumlarda hangi kalıpların kullanılacağı öğrencilerin zorlandıkları noktalardan birisi. Bu kalıpların farklı diyaloglar içinde kullanımlarını görerek tekrar etmek gerekiyor. Bu yapıda diyalog tarzı sorular önemli.

İngilizce üniteleri

1 - Friendship
2 - Teen life
3 - Cooking
4 - Communication
5 - The Internet
6 - Adventures
7 - Tourism
8 - Chores

‘Amacımız sorgulayan bireyler olmanız’

MEB yetkililerinin TEOG öncesi öğrencilere mesajı ise şöyle: “Ders çalışmanın, sınavlardan yüksek puanlar almayı sağlarken sorumluluk duygusunun gelişmesini, mücadele etmeyi, yeni şeyler öğrenmenin mutluluğunu yaşattığını, yeni ufuklar açılmasının başlangıcı olacağını da unutmayalım. Sizler ülkemizin geleceğisiniz. Bu nedenle bakanlık olarak sizlerin gelişimine katkı sağlayacak her çalışmanın destekleyicisi ve mimarıyız. Amacımız sizlerin sorgulayan, araştıran, yeteneklerinin farkında, sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal faaliyetlerle ilgilenen bireyler olmanız; yani dünya insanı olarak yetişmeniz. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz.”

Okulları gezin

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tercih kılavuzunu haziranda yayınlayacak. Fakat bu ay hangi lisede eğitim almak istediğinizi belirlemek için biraz geç olabilir. TEOG’dan sonra tahmini puanınızı hesaplayın ve liselere gidin. Okul idarecileri ve öğrencilerle konuşun. Bu sayede hangi liseyi tercih edeceğiniz daha net şekillenmiş olacak. Özel okulların öğrenci alım kriterlerini gözden geçirin. Puanınızı bu katsayı ve ölçme kriterlerine göre de hesaplayın. Özel okullarda burs için araştırmalar yapın, liseleri ziyaret edin.

Mazeret mayısta, sonuçlar haziranda

Herhangi bir mazereti nedeniyle 27-28 Nisan’da yapılacak sınavlara katılamayan öğrenciler için mazeret sınavı ikinci bir şans olacak. Ancak buna katılmak için öncelikle öğrencinin geçerli mazeretini belgelemesi ve süresi içinde okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı takvime göre ikinci dönem TEOG mazaret sınavları 14-15 Mayıs’ta düzenlenecek. Kesin bir tarih olmamakla birlikte sınav sonuçlarının ise haziran ayında açıklanması planlanıyor.

UZMAN ÖNERILERI

İşlemlerin sağlamasını yapın

- TEOG’un süresi eski sınav sistemlerine göre çok daha uzun. Bu nedenle her soruyu en az üç defa ve verilenle isteneni ayırt ederek (not alarak veya altını çizerek) okuyun.

- Soru ile ilgili öğretmeninizin anlattıklarını ve çözdüğünüz örnek sorularda nelere dikkat edildiğini hatırlamaya çalışın.

- Sayısal derslerde işlemlerden sonra sağlamasını yapın.

- Yanlışlar doğruları götürmeyeceğinden cevaplarından emin olmadığınız sorularda cevabı önce iki seçeneğe düşün, daha sonra birini seçin.

- Sınavı bitirseniz de sınıftan çıkamayacağınızdan sürenizi olabildiğince etkin ve sonuna kadar kullanın.

- Kaygı ve stres, sınav başarısını etkileyen önemli faktörler arasında. Stres kaçınılmaz bir ruh hali ve başarı için de zorunlu. Fakat başarıyı olumsuz etkilediğinde tehlikeli oluyor. Bu durumda stresi iyi kontrol etmeniz gerekiyor. Sınav anında aşırı stres hissettiğinizde sakinleşerek derin nefes alın. Stresinizin arttığını düşündüğünüzde bu nefes egzersizlerini yapmayı sürdürün.

- Cevap anahtarına kitapçık türünü doğru kodladığınızdan emin olun. Hatta iki- üç kez kontrol edin.

- Sınavdan önce sessiz ortamlarda ders çalışmaya, soru çözmeye alışmış olabilirsiniz. Bu durumda dışarıdan gelecek en ufak bir ses bile dikkatinizi dağıtabilir. Bunun için sınavdan önce gürültülü ortamlarda soru çözün ve sınav sırasında böyle bir durumla karşılaşacak olursanız, dikkatinizi sorulara vermeye çalışın.

Hürriyet

Son DüzenlenmePazartesi, 25 Nisan 2016 15:47
Yorum eklemek için giriş yapın
yukarı çık

Benzer Yazılar