2016 YGS ders ders yorumlar,zor muydu,kolay mıydı?
- yazı boyutu yazı boyutunu küçült Yazı boyutu büyüt

YGS bitti, adaylar soluğu sosyal medya hesaplarında aldı. Kimine göre sınav kolaydı kimine göre de zor. Ortak kanı ise Türkçe'nin kolay, din kültürü ve ahlak bilgisinin zor olduğu yönünde. İşte adayların 2016-YGS yorumları
YGS 2016 tamamlandı. Sınav sonrası öğrenciler birbirleriyle görüşüp, sınavlarının nasıl geçtiğini öğrenmek için sosyal medya gibi iletişim yöntemlerini kullanmaya başladı. Peki sınava katılan öğrencilerin durumları nasıldı? Söz sizde...
YURTTAN 2016 YGS SINAV YORUMLARI
Üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) maratonu sona erdi. Sınav çıkışında öğrencilerden bazıları soruların kolay olduğunu söylerken, bazıları da zorluğundan şikayetçi oldu.
2017 YGS Matematik-Fen Bilimleri-Türkçe-Sosyal Bilimler Soruları ve Cevapları İNDİRİN
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sisteminin birinci aşaması olan ve saat 10.00'da başlayan YGS, 2 saat 40 dakikalık maratonun ardından sona erdi. 2 milyon 178 bin 563 adayın ter döktüğü sınav Türkçe, temel matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimler olmak üzere 4 farklı bölümden oluştu. Toplam 160 sorunun sorulduğu sınavda 160 dakika boyunca öğrenciler, soruları doğru bir şekilde cevaplamaya çalıştı. Sınava giren adaylar hedefledikleri üniversiteye girmek için içeride yoğun çaba gösterirken, yakınları da dışarıda dua etti. 160 dakikalık sınavın sonunda adaylardan kimisi dışarıya güler yüzle çıkarken, bazılarının ise morali bir hayli bozuktu. Öğrencilerden bazıları özellikle matematik soruları karşında çok zorlandığını söyledi. Öğrenciler, matematiğin aksine Türkçe, sosyal bilimler ve fen bilgisi sorularının kolay olduğunu belirtti.
YGS sorularını Hürriyet için değerlendiren uzmanlar, din kültürü ve ahlak bilgisi sorularının öğrencileri zorladığını, matematiğin uzun metinli olduğunu, Türkçe sorularının metninin kısaldığını söylediler. Uzmanlar; Türkçe testinde 28’inci sorunun iki cevap şıkkı bulunduğunu, fizikte de soru kökünde ve cevap anahtarında hata olduğu için bu soruların iptal edilmesi gerektiğini belirttiler. Felsefe testindeki 32’nci sorunun doğru olarak verilen E yanıtının yanlış olduğunu iddia eden uzmanlar, doğru yanıtın B olması gerektiğini vurguladılar.
Fen Bilimleri Temel Liseleri Bölüm Başkanları’nın sorularla ilgili yorumu şöyle:
Türkçe: Son yıllara göre daha güncel bir dil ve bakış açısıyla yazılmış metinlerden oluşturulmuş. Her seviyedeki öğrencinin çözebileceği; kolay, orta ve zor sorular var. Genellikle öğrencilerin şikâyet ettiği uzun soruların sayısı azaltılmış. Dil bilgisi sorularının sayısındaki azalma, ALES tarzı soruların sayısındaki artış sürüyor. İki yıl aradan sonra yeniden “anlatım bozukluğu” sorusu çıkmış. Ancak basın kopyasındaki 28’inci sorunun cevabı tatmin edici değil. ÖSYM’nin, ölçme değeri olmayan bu soruyu iptal etmesi beklenebilir. Çünkü, doğru cevap olarak açıklanan “E” şıkkı ile “D” şıkkı da sorunun yanıtı olabilir. Bu da sorun yaşatabilir.
Matematik: 40 matematik sorusunun 7’si geometri, 33’ü matematik konularıyla ilgili. Müfredat dışı soru yok. Sorular 2015 YGS matematik sorularına benzer biçimde düzenlenmiş. Son yıllarda olduğu gibi uzun metinli ve öğrencinin muhakeme gücünü ölçen problem sorularına yer verilmiş. Müfredata hâkim olan öğrencilerin fazla zorlanmadan çözebileceği sorular.
Geometri: Soru dağılımı geçmiş yıllarda alışık olduğumuz biçimde. Her seviyeden öğrenciye hitap eden, zorluk dereceleri farklılık gösteren bir sınav. Geometri soru sayısının 8’den 7’ye indiği görülüyor. Sürpriz sayılabilecek bir soru yok. Bilinçli çalışan öğrenciyi yormayacak bir sınav olmuş.
Kimya: Müfredata uygun, zorluk derecesi yüksek olmayan, bilgiye dayalı sorulardan oluşuyor. Karışımların ayrılması ile ilgili 26’ncı sorunun birincil öncülünde damıtma değil, ayrımsal damıtma denmesi daha uygun olurdu.
Fizik: Isı sıcaklık ile ilgili 9’uncu soruda soru kökünün “doğrudur” şeklinde verilmesi 3’üncü yargıda verilen bilginin yalnız maddelerin kütleleri düşünülerek oluşturulması ve öz ısılarının önemsenmemesi açısından üçüncü yargının soru cümlesinin “doğru olabilir” veya “kesinlikle doğrudur” şeklinde yöneltilmesi gerekiyor. Bu durumda doğru seçenek olarak ÖSYM “E” şıkkını vermiş, ama doğru yanıt “B” olmalı. Soru cümlesinin de düzeltilmesi gerekiyor. Bu nedenle bu sorunun da iptal edilmesi şart.
Biyoloji: Soruların konulara göre dağılımı ve içeriği müfredata uygunluk gösteriyor. Sorular kısa, ifadeleri net ve zorluk dereceleri orta güçlükte. 2016 YGS Biyoloji sorularının geçmiş yıllara göre zorluk derecesinin daha düşük olduğu söylenebilir.
Tarih: Soruların konulara dağılımı geçmiş yıllara benzerlik gösteriyor. 9 ve 10’uncu sınıf konularıyla ilgili sorular yoruma dayalı, kolaylıkla yapılabilecek tipte sorular.
İnkılap Tarihi: Sorular daha bilgiye dayalı. Temel bilgileri oturmuş öğrencilerin yapabileceği, ancak temel bilgileri eksik öğrencilerin zorlanabileceği sorular. Özellikle “Mustafa Kemal’in sine-i millete dönmek olarak nitelendirdiği gelişme” şeklindeki soru, şıklarda çeldiriciliği güçlü, ayırt ediciliği zor bir soru.
Coğrafya: 9 ve 10’uncu sınıf müfredatından eşit sayıda sorular var, konulara dağılımı dengeli. Öğrencilerin bilgi birikiminin ölçüldüğü birkaç soru dışında genel olarak zorluk derecesi yüksek olmayan bir sınav.
Felsefe: Sorular tüm müfredatı kapsıyor. Ancak öğrenciyi ezbere yönelten, daha çok kavram bilgisi gerektiren sorular var. Bu açıdan sınavın zor olduğu söylenebilir. Cevap anahtarında 32’nci sorunun yanıtı “E” olarak görünüyor. Oysa yanıt B olmalı. Çünkü paragraf kişiyi ahlaken sorumlu tutabilmek için onun özgü olması gerektiğini anlatıyor. Soru kökü ise anlayışı dile getiren felsefi görüşü soruyor. Bu görüş “indeterminizm”dir. Yanıt B olmalı.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Bilgiye dayalı, müfredat dışı bir soru yok. Soruların geçmiş yıllara göre zorluk derecesi yüksek ve kavram bilgisi sorgulanmış.
SINAVA YATARAK GİRDİ
Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yaşayan ve 2.13 metrelik boyuyla ‘dünyanın 18 yaş altı en uzun boylu kızı’ olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Rumeysa Gelgi de Karabük Üniversitesi’nde sınava girdi. Gelgi, seçeceği bölümle ilgili kesin bir karar vermediğini belirterek, “İlk defa üniversite sınavına girdim. Uzanarak soruları cevaplandırmam gerekiyordu. ÖSYM, bir yatak koymamıza ve soruları yatarak cevaplamama izin verdi” dedi.
35’inci deneyim
Samsun’un Bafra ilçesinde sınıf öğretmenliği yapan ve 3 üniversite mezunu 53 yaşındaki Adem Topçuoğlu, 35’inci kez üniversite sınavına girdi. Topçuoğlu, “5’inci üniversitemi seneye düşünüyorum. Turizm otelcilik, işletme fakültesi
ve otobüs şoförlüğü
bitirdim. Şu anda kamu yönetimi okuyorum, o da bitmek üzere” dedi.
ÖSYM: Soruları yayanlara yasal işlem yapılacak
ÖSYM, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sona erdikten sonra sınav sorularının sosyal medyada yer aldığı iddialarıyla ilgili bir açıklama yaptı. Sosyal medyada soruları paylaşanlar hakkında yasal işlem başlatılacağı belirtildi. Açıklamada 2016 YGS sonrası temel soru kitapçığı ve cevap anahtarının, ÖSYM ile sözleşme yapan basın kuruluşlarına PDF formatında verildiği kaydedilerek şöyle denildi:
SORU DİZİLİMİ AYNI
“2016 YGS sonrası Temel Soru Kitapçığı ve cevap anahtarı sözleşme yapan basın kuruluşlarına PDF formatında verilmiştir. Sosyal medyada paylaşılan PDF formatındaki sorular ile basın kuruşlarına verilen sorular aynı olup soru dizilimlerine kadar aynıdır. Sosyal medya üzerinden telif hakkı izni verilmeksizin bu soruları paylaşan hesaplar hakkında yasal işlem tesis edilecek. Adaylarımızın bu türden YGS 2016’ya ilişkin çıkmış ve çıkacak olan asılsız iddia ve ihbarlara itibar etmemelerini önemle rica ederiz.”
"ÇALIŞANA ÇOK KOLAYDI"
Sınav süresi dolmadan sınavdan çıkan Samet Emanet isimli öğrenci, "Ben çalışmadım. Türkçe, sosyal bilimleri falan yaptım. Çalışana çok kolaydı" dedi.
Sınavdan erken çıkan bir aday ise "Neden erken çıktınız?" sorusuna, "Erken çıktım. Çünkü kapasitem bu kadar" diye cevap verince çocuklarını bekleyen aileleri gülümsetti. Aday, "Sorular nasıldı?" sorusuna ise, "Sorular yine her sene olması gerektiği gibi zordu. Bir insanın hayatını bir sınava bağlama tezine uygun sorulardı. Sorular zordu. Matematiğe bakma gereği bile duymadım" diye konuştu.
7 aylık hamile olan Duygu Nur Ulus, "Biraz heyecanlı, biraz yorucuydu. Kızımın şansına sınava birlikte girdik. Ayaklarım şiştiği için biraz sıkıntı oldu, onun dışında her şey çok iyi geçti. Sınava hazırlanmak zor olmadı. Gayet rahat hazırlandım" dedi.
"MATEMATİK BİRAZ ZORDU"
Sayısal bölümlerde zorlandığını söyleyen başka bir aday ise, "Matematik biraz zor geldi bana. Türkçe ve sosyal biraz daha iyiydi. Süre sıkıntısı çekmedim" derken, bütün soruları cevapladığını söyleyen başka bir aday, "Stresli bir sınavdı. Beklemediğim kadar heyecanlıydı. Stresli geçti. Ama baya da güzeldi. Ful yaptım, hiç boşluk bırakmadım. Hedefim moda tasarım öğretmenliği. İnşallah ulaşacağım" diye konuştu.
Şuan üniversitede okuduğunu ve kendini denemek için sınava girdiğini söyleyen başka bir aday ise, "Çok iyi hazırlanmamıştım. Ben genelde sözel sorulara baktım. Sayısal kısma hiç bakmadım. Sözel kolaydı diyebilirim" şeklinde konuştu.
Öğrenciler, sınavın ardından kendilerini dışarıda bekleyen ailelerine sarılarak okuldan ayrıldı.
Pelin Bukettt @PelinBuketKvlcm
Dinde kendimi dinsiz hissettim jaissja #Ygs
Şeker kraliçesi @sekerkralicesii
Sınav kolaydı da heyecanımıza yenik düşmeseydik iyidi #ygs
Tuleyb Fatih Barışık @TuleybFB
Umrumda degil iyi ki bitti omuzlarımdan koca bir yük gitti #ygs
Nergis ALMA @nrgzalmaa
Geçersem Türkçe'den geçerim. Türkçe soruları çok iyidi