Liselerde Sorumluluk Sınavları 22-30 Haziran'da Yapılacak
- Yazan pekiyi
- yazı boyutu yazı boyutunu küçült Yazı boyutu büyüt

Liselerde 22-30 Haziran'da yapılacak sorumluluk sınavları sadece 12.sınıf öğrencileri için yapılacak.9.10.ve 11.sınıftaki öğrenciler Eylül ayında sorumluluk sınavına girecekler.
Böylece sorumluluk sınavları 9.10.ve 11.sınıflar için ertelenmiş oldu.
Milli Eğitim Bakan yardımcısı Mustafa Safran'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama:
1- Ortaöğretim kurumlarının tüm sınıf düzeylerinde yapılması planlanan sorumluluk sınavları, yine aynı tarihler arasında, sadece 12.Sınıflardan isteyen öğrencilerimize yönelik uygulanacaktır.
2- Diğer sınıflardaki öğrencilerimiz Eylül ayında yapılacak sınavlara katılacak olup herhangi hak kaybına uğramayacaklardır
 Daha önceki haberimiz
Sorumluluk sınavları 22-30 Haziran'da yapılacak
Öğrenciler, sınavlarda, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılının derslerinden birinci döneme ait konu ve kazanımlardan sorumlu olacak.Lise öğrencileri ile hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler için sorumluluk sınavları, 22-30 Haziran arasında gerçekleştirilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından illere gönderilen yazıya göre, tüm derslerden başarılı olan öğrenciler ile başarısız dersleri bulunanlardan yıl sonu başarı puanı en az 50 olan öğrenciler sınıfını doğrudan geçecek. Alt sınıflar da dahil, başarısız ders sayısı toplamına bakılmaksızın doğrudan sınıfını geçemeyen öğrenciler ise baraj, ders ayrımı yapılmaksızın sorumlu olarak bir üst sınıfa geçecek.
2019-2020 eğitim ve öğretim yılında sorumlu geçilen derslerini kapsayacak şekilde yapılacak sorumluluk sınavlarına 9, 10, 11 ve 12'inci sınıf öğrencileri ile hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler katılabilecek.
Sınavlar, öğrenci ve velilere duyurulup okul yönetimlerince gerekli tedbirler alınarak 22-30 Haziran'da gerçekleştirilecek.
Öğrenciler, sınavlarda, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılının derslerinden birinci döneme ait konu ve kazanımlardan sorumlu olacak.
MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü 2020-2021 yılı sınıf geçme ile ilgili tüm hususları ayrıntılı bir şekilde cevaplandırdı.
Lise öğrencileri 2020-2021 yılında sınıftan geçme yada sınıfta kalma nasıl olacak? 12.sınıflar nasıl mezun olacaklar? Sorumlu geçme yada kalma nasıl olacak? Telafi eÄŸitimde notla deÄŸerlendirme olacak mı? Diploma notu yada yıl sonu notu nasıl belirlenecek? vb bir çok sorunun cevabı ile ilgiliÂ
SORU/KONU:Sorumlu geçme sadece baraj derslerden kalanlar için mi geçerli olacak?
SORU/KONU KAYNAĞI: Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği
AÇIKLAMA: Doğrudan sınıfını geçemeyen öğrenciler baraj ders ayrımı olmaksızın sorumlu olarak bir üst sınıfa geçeceklerdir.
SORU/KONU: Zayıfı olanlar mı sorumlu geçecek yoksa herkes mi?
SORU/KONU KAYNAĞI: Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği
AÇIKLAMA: Tüm derslerden başarılı olan öğrenciler ile başarısız dersi/dersleri olanlardan, yılsonu başarı puanı en az 50 olan öğrenciler sınıfını doğrudan geçeceklerdir. Alt sınıflar da dâhil başarısız ders sayısı toplamına bakılmaksızın doğrudan sınıfını geçemeyen öğrenciler ise sorumlu olarak bir üst sınıfa geçeceklerdir.
SORU/KONU:1.dönem matematikten kaldım seneye onun da mı sorumluluk sınavına gireceğim yoksa sadece edebiyat için mi geçerli bu durum?
SORU/KONU KAYNAĞI: Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği
AÇIKLAMA: Doğrudan geçme şartlarını taşımayan öğrenciler hangi ders ve sayısı ne olursa olsun sorumlu olarak bir üst sınıfa geçeceklerdir. Sonraki süreçte (yeni eğitim ve öğretim yılında) ise öğrencilerin başarı durumu Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre değerlendirilecektir.
SORU/KONU: Ben son sınıfım ve üniversiteye geçeceğim, ilk dönem matematikten kalmıştım şimdi ne olacak?
SORU/KONU KAYNAĞI: Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği
AÇIKLAMA: Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre yılsonu başarı puanı en az 50 olan öğrenciler doğrudan sınıf geçmektedirler. Bu şartın taşınmaması durumunda 12. sınıf öğrencileri başarısız oldukları derslerden sorumlu olacaklar ve takvimine göre girecekleri sorumluluk sınavlarından başarılı olmaları halinde mezuniyet puanları hesaplanarak mezun olacaklardır.
SORU/KONU: 12. sınıf öğrencileri sorumlu olarak sınıf geçtiğinde üniversite sınavına girebilecek mi/diplomalarını alabilecekler mi?
SORU/KONU KAYNAĞI: Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği
AÇIKLAMA: 12. sınıf öğrencilerinin başarısız veya sorumlu derslerinin olması üniversite sınavlarına girmelerinde herhangi bir engel oluşturmamaktadır. Dolayısıyla tüm 12. sınıf öğrencileri sorumlu dersi olup olmamasına bakılmaksızın üniversite sınavlarına girebileceklerdir. Doğrudan sınıf geçme şartlarını taşıyan öğrenciler mezun olacak ve diplomalarını alacaklardır. Ancak başarısız dersleri olan 12. sınıf öğrencileri bu derslerden sorumlu olacaklar ve takvimine göre girecekleri sorumluluk sınavlarından başarılı olmaları hâlinde mezun olup diploma almaya hak kazanacaklardır. Ayrıca bu durumda olup üniversiteye yerleşen öğrencilere YÖK tarafından diplomalarını Aralık ayı sonuna kadar öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumlarına ibraz etme hakkı tanınmıştır. Bu nedenle söz konusu öğrencilerin 31 Aralık tarihine kadar diplomalarını teslim etmeleri şartıyla üniversiteye kayıt yaptırmalarına da bir engel yoktur.
SORU/KONU: Sorumlu olarak geçtiğim derslerin sınavları ne zaman yapılacak?
SORU/KONU KAYNAĞI: Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği
AÇIKLAMA: Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre sorumluluk sınavları, birinci dönemin ilk haftası, ikinci dönemin ilk haftası ile son iki haftası içerisinde yapılır. Eğitim ve öğretim yılı başında yapılan sorumluluk sınavı sonunda tek dersten başarısızlığı bulunan son sınıf öğrencileri için aynı usulle takip eden hafta içinde bir sınav daha yapılır.
SORU/KONU: 12. sınıfta öğrenim görüp sorumlu olarak sınıf geçen öğrencilerin 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının 1 inci döneminin ilk haftasında yapılacak sorumluluk sınavlarında tekraren başarısız olması durumunda ikinci bir sorumluluk sınav hakkı verilecek mi?
SORU/KONU KAYNAĞI: Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği
AÇIKLAMA: Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre sorumluluk sınavları, birinci dönemin ilk haftası, ikinci dönemin ilk haftası ile son iki haftası içerisinde yapılır. Eğitim ve öğretim yılı başında yapılan sorumluluk sınavı sonunda tek dersten başarısızlığı bulunan son sınıf öğrencileri için aynı usulle takip eden hafta içinde bir sınav daha yapılır.
DİĞER SORULARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ - YENİ
Liselerde 2019-2020 eğitim-öğretim yılı ikinci dönem sorumluluk sınavları bu hafta yapılacak.
Liselerde sorumluluk sınavları, ders yılı içerisinde yapılan yazılı ve/veya uygulamalı sınav esaslarına göre birinci ve ikinci dönemin ilk haftası içerisinde iki alan öğretmeni tarafından yapılır.
SORUMLULUK SINAVLARI İLK HAFTA YAPILACAK
Tüm Ortaöğretim kurumlarında 2.dönem sorumluluk sınavları okulun ilk haftası yani 3 Şubat - 7 Şubat 2020 tarihlerinde yapılacak.
2019-2020 Eğitim öğretim yılı Şubat ayı sorumluluk sınavına şu anda 10,11 ve 12.sınıfta olup geçmiş yıllardan dersi kalan öğrenciler girecektir. Sorumlu dersleri olan öğrencilerin okuldan mezun olması mümkün değildir.
SORUMLULUK SINAVLARINDA İKİ ÖĞRETMEN GÖREVLENDİRİLİR
Lielerde sorumluluk sınavı yönetmeliğin 58.maddesinde "Sorumlu olarak sınıf geçme ve sorumluluğun kalkması" başlığı ile şu şekilde düzenlenmiştir.
Sorumlu olarak sınıf geçme ve sorumluluÄŸun kalkmasıÂ
MADDE 58- (1)(Değişik:RG-1/7/2015-29403)   Ders yılı sonunda her bir dersten iki dönem puanı bulunmak kaydıyla doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden; bir sınıfta başarısız ders sayısı en fazla 3 ders olanlar sorumlu olarak sınıflarını geçer. Ancak alt sınıflar da dâhil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar sınıf tekrar eder. Nakil ve geçişler nedeniyle ortaya çıkan sorumlu dersler bu sayıya dâhil edilmez.
(2) (Değişik:RG-1/7/2015-29403)  a) (Değişik:RG-1/9/2018-30522) Sorumluluk sınavları, ders yılı içerisinde yapılan yazılı ve/veya uygulamalı sınav esaslarına göre birinci dönemin ilk haftası, ikinci dönemin ilk haftası ile son iki haftası içerisinde iki alan öğretmeni, bulunmaması hâlinde biri alan öğretmeni olmak üzere iki öğretmen tarafından yapılır.
b) Sınava girecek öğrenci sayısının otuzu aşması ve/veya birden fazla salonda sınav yapılması hâlinde her sınav salonu için ayrıca bir gözcü öğretmen daha görevlendirilir.
c) Farklı sınıflardaki aynı dersin öğrenci sayısının toplamda otuzu aşmaması hâlinde bu öğrencilerin sınavları birleştirilerek tek komisyon marifetiyle de yapılabilir.
ç) Sınav tarihleri ve görevlendirilecek öğretmenler okul müdürlüğünce belirlenir. Bu sınavlar dersleri aksatmayacak şekilde hafta içerisinde yapılacak şekilde planlanır. Gerektiğinde cumartesi ve pazar günlerinde de yapılabilir.
(3) Yılsonu beceri sınavında baÅŸarısız olan öğrencilerin bu derslere ait sorumluluk sınavları, iÅŸ dosyası dikkate alınmaksızın yazılı ve/veya uygulamalı sınav ÅŸeklinde yapılır. (Ek cümle:RG-26/3/2017-30019) Kalfalık sınavında baÅŸarısız olan öğrenciler ise ilk sorumluluk sınavı döneminde beceri sınavı esaslarına göre yeniden kalfalık sınavına alınır. Â
(4) Bir dersin sorumluluğu, o dersin sorumluluk sınavında başarılı olunması hâlinde kalkar.
(5) Sorumluluk sınavlarına itiraz edilmesi durumunda bu Yönetmeliğin 49 uncu madde hükümleri uygulanır.
(6) (Ek:RG-28/10/2016-29871) Eğitim ve öğretim yılı başında yapılan sorumluluk sınavı sonunda tek dersten başarısızlığı bulunan son sınıf öğrencileri için aynı usulle takip eden hafta içinde bir sınav daha yapılır. ,
Sorumluluk sınav takvimi okuldan okula değişir.Hatta bazı okullarda sorumlu dersi olan hiç öğrenci olmadığı için bu sınav hiç yapılmayabilir de.
Her okul sınav takvimini,sınavda görev alacak öğretmenleri,sınav yerini belirleyerek duyurur.Bu nedenle sorumlu dersi olan öğrencilerin okulun sitesinden duyuruları takip etmelerini tavsiye ediyoruz.
ÖRNEK DUYURU-SINAV TAKVİMİ
Bu yazının tüm hakları Ogretmenler.com'a aittir. "www.pekiyi.com" biçiminde aktif baÄŸlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntıların hoÅŸ olmayacağını hele de eÄŸitim sitelerine hiç yakışmayacağını belirtelim.Â
Â
Son Ekledikleri: pekiyi
- 2022 Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Sınav Soruları ve Cevapları
- Eğitim-Bir-Sen Uzman Öğretmenlik-Başöğretmenlik Deneme Sınavları
- Uzman Öğretmenlik Modül-Konu Özetleri
- Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Deneme Sınavları
- 2022 MEB Sınavları Görevli;Salon Başkanı-Gözetmen Ücretleri