Menu

 

2015 TEOG Nakil rehberi

2015 TEOG Nakil rehberi

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kapsamında öğrenci alan liseler için ilk nakil dönemi dün başladı. Tercih yaptığı halde yerleşemeyen ve tercih yapmayan 251 bin 506 öğrenci, 248 bin 908 boş kontenjan için harekete geçti. Birinci nakil dönemi başvuruları cuma günü, son olan üçüncü nakil dönemi başvuruları ise 4 Eylül'de bitecek. Bu şansı iyi değerlendirmek, hata yapmamak isteyenler için uzmanlar tavsiyelerde bulundu.

İşte adım adım nakil başvuru süreci:

1- En garantilisi formu okulda doldurmak

Evde internet yoluyla da başvuru yapılabilir, MEB'de hangi okullarda açık olduğu internette gözüküyor. Bir okul çıksa da her seferinde daha üstlerini yazabilecekler. En garantili iş nakili okuldan yaptırmak.

2- Okula mutlaka onaylatın, çıktıyı saklayın

Tercih listeleri herhangi bir ortaokul müdürlüğünde mutlaka onaylatılmalı. Ardından okul müdüründen çıktı alınacak. Bir örneği okulda kalacak, bir örneği veliye verilecek. Bu çıktının herhangi bir aksilik durumunda kullanılması için saklanması gerekiyor.


2015 TEOG Lise Taban Puanları - 2015 TEOG boş kontenjanlar


3- İstediğiniz okulu ilk sıraya yazın

Açık kontenjan için adayın puanı, başvurduğu okulun puanından yüksek ya da düşük olabilir. Örneğin 430 puanı olan aday 410 ya da 480 puanlık okula başvurabilir. Bu listeyi yaparken garantiye almak için kendi puanına en yakın olan bir okulu da yazmakta yarar var. Ya da daha düşük puanlı bir okul yazılabilir.

4- Her nakil döneminde aynı işlem yapılacak

Eğer aday ilk nakil tercihinde kazanmadıysa, işlemleri 24-28 Ağustos'taki ikinci nakil döneminde yeniden yapması gerekiyor. Bu da olmazsa 31 Ağustos- 4 Eylül'deki üçüncü nakil döneminde de aynı işlemi yapmalı. Nakil dönemlerinde tercih yapıp hiç birini kazanmadıysa adayın kaydı ilk kazandığı okulda kalıyor. Ama bir nakil döneminde tercih yapıp kazandıysa, nakilden önce yerleştiği okula geri dönemiyor. En son yerleştiği okul geçerli oluyor.

5- Başvuruları son güne bırakmayın

Adayların kontenjan açıklarını her gün kontrol etmelerinde yarar var. Başvuruların çarşamba, perşembe yapılması öneriliyor. Başvuru için boş kontenjan olması gerekmiyor ama açık varsa yerleşme şansı daha yüksek.

Anadolu liselerine nakil şansı az

Uzmanlar, Anadolu liselerinde boş kontenjan gözükmediği için nakil şansının az olduğu düşüncesinde. Meslek liseleri ve imam hatip liselerinde kontenjan açığı daha fazla. Örneğin İstanbul'daki Anadolu liselerine bakıldığında boş kontenjan bulunmuyor. Ancak, bu yanıltıcı olabilir. Çünkü, kazandığı okulu beğenmeyip de özel okula gidenlerden sonra kontenjan açığı doğabilir. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eş Başkanı Cem Gülan, nakil başvurularında bir sorun yaşanmadığını söyleyerek, yoğunluğun önümüzdeki günlerde başlayacağını belirtti. Gülan, "Yüksek puanlı okullarda fazla hareketin olması beklenmiyor" dedi.

Hürriyet

Son DüzenlenmePazartesi, 07 Eylül 2015 07:13
Yorum eklemek için giriş yapın
yukarı çık

Benzer Yazılar