Menu

 

2015 TEOG Lise Kaydında Yol Haritası

2015 TEOG Lise Kaydında Yol Haritası

Özel okullara kayıtlar çarşamba günü başlıyor. Özele kayıt yaptıran devleti tercih edemeyecek. Devlet ve özel hiçbir tercih yapmayan öğrenciler açık liseye alınacak. Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan sürecin püf noktalarını VATAN’a anlattı.

Geçtiğimiz yıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) ile tam bir kargaşaya dönüşen ve 40 bin öğrencinin istekleri dışında imam hatiplere yerleştirilmesiyle sonuçlanan ortaöğretim başvuru sistemi, bu yıl tamamen yenilendi. Uygulama ile özel okullara kayıtlar, devlet okullarından daha önce yapılacak. Takvime göre, özel okulların lise hazırlık ve lise 9’uncu sınıflarına kayıtlar 24 Haziran ile 5 Temmuz tarihleri arasında. Devlet okullarına başvurular ise 6-16 Temmuz’da. 14 Ağustos’ta da devlet okullarının yerleştirme sonuçları açıklanacak. 17 Ağustos’ta da yedek alımlar yapılacak. Bir özel okula kaydını yapan öğrenci ayrıca resmi okulları tercih edemeyecek. Kaydından vazgeçerse de 17 Ağustos’ta yedek alımlarda resmi okullara nakil tercihinde bulunabilecek. Seçtiği 25 resmi okuldan hiçbirine giremeyen öğrenciler ise açık liseye yerleştirilecekler.   

‘Veliler kararlı olmalı’ 

Bu yıl ilk defa uygulanacak sistem ile ilgili olarak Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eş Başkanı Cem Gülan ile konuştuk.   

- Nasıl bir sistem uygulanacak? 

-Özel okullara kayıtlar 24 Haziran’da başlayacak. 5 Temmuz’da sona erecek. Özel okullar kendilerine göre istedikleri kayıt şeklini uygulayacaklar. İlgili duyurularını kendi internet sitelerinde ve okulların kapısında ilan ettiler. Devlet okullarına tercihler de 6 - 16 Temmuz’da. Öğrencilerin karşısına e-okul sisteminde iki seçenek çıkacak. Biri ‘özel okula gitmek istiyorum, tercihte bulunmayacağım’ şeklinde, diğeri ‘tercih yapmak istiyorum’ olacak. Yani özel okula başvuru döneminin ardından, devlet okullarına başvurulurken tekrar özel okul seçeneği karşılarına çıkacak.  

- Nasıl bir süreç yaşanacak? 

-Öğrenciler, 24 Haziran ve 5 Temmuz arasında bir özel okula kayıt yapmışsa tercih ekranı açılmayacak. Tercihte bulunurlarsa da, 25 devlet okul u seçecekler. Özel okul seçmek isterlerse, MEB öğrenciyi özel okul havuzunda bulunduracak ve öğrencinin 11 Eylül’e kadar bir özel okula kaydını yapması istenecek. Herhangi bir özel okula kayıt yapılmazsa bu süreçte, otomatik olarak açık liseye yerleştirilecekler. Hiçbir devlet okuluna  yerleşemeyen öğrenciler de 14 Ağustos’ta açık liseye yerleştirilecekler.  

- En büyük yenilik nedir? 

-Veliler, çocukları 14 Ağustos’ta istedikleri resmi okullara yerleşemezse, diğer okullar için nakil isteyebilecek. Nakil tercih dönemi, 14 Ağustos’tan sonra 15 iş günü boyunca yapılacak. Özel okullara başvurmayıp da, iyi bir Anadolu veya Fen lisesine gitmek isteyen ancak istedikleri okula yerleşemeyen öğrenciler de, bu dönemde yerleştirildikleri okuldan nakillerini alıp kontenjanı ve puanı uyan özel okula kayıtlarını alabilecekler. Devlet okulllarına nakil için 3 okul hakları olacak.  

- Velilere tavsiyeleriniz? 

-Veliler bir özel okulda yüzde 100 kararlılarsa ve puanları da yetiyorsa 24 Haziran ve 5 Temmuz arası kesinlikle kayıt yaptırsınlar. 17 Ağustos’tan sonra özel okulda yer de kalmayabilir. Gönülleri parasız devlet okulunda  ise tercih dönemini beklesinler.  

Sümenaltı kayıt iddiası 

ÖZEL okula kayıt yapan bir öğrenci, puanı tutsa da Anadolu ya da Fen Liseleri’ne kayıt yaptıramayacak. Ancak özel okula kayıt yaptırdıktan sonra, Anadolu ve Fen Liseleri’nde boş kontenjan kalması halinde yedek alımlarda başvuruda bulunabilecek. Boş kontenjan olmazsa naklini yapamayacak. İşte bu yüzden bazı özel okulların velilere ‘Okulumuz tercih edilen bir okul, dolabilir. Kontenjan satalım. Resmi kaydını yapmayalım” dediği iddia edildi. Bu okulların velilere, “14 Ağustos tarihinde öğrenciniz istediği okula kayıt yaptıramazsa, 17’sinde bizim okulumuza naklini yapar. Hakkını kaybetmemiş olur. Eğer istediği yere kayıt yaptırırsa da sizin ödeyeceğiniz ücret yanar.” şeklinde bir seçenek önerdiği ifade edildi. Ancak kontenjanı ayrılan öğrenciden çok daha yüksek puan alan birkaç öğrencinin seçmesi halinde, öğrenciye öncelik tanınamayacağı öğrenildi.

VATAN

Yorum eklemek için giriş yapın
yukarı çık

Benzer Yazılar