Menu

 

2015 LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı Yorumlar

2015 LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı Yorumlar

Üniversiteye girişte ikinci aşama olarak uygulanan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) ilk oturumu yapıldı. LYS-4’te (sosyal bilimler) öğrenciler tarih, coğrafya-2, felsefe grubu ve din kültürü ve ahlak bilgisi soruları çözdü. ÖSYM soruları yayınlamadı ancak öğrencilere göre sorular kolaydı.

Öğrenci yorumlarından yola çıkarak LYS-4’ü değerlendiren uzmanların görüşleri şöyle:

Test ortalamaları yükselebilir

Salim Ünsal (Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı): Sınav sorularını henüz görmedik. Ancak sınava katılan pek çok öğrencimizle görüştük. Öğrencilerin genel olarak sınavın kolay olduğuna dair değerlendirmeler yaptığını söyleyebilirim. Edindiğim izlenim sınav sorularının yoğun bilgi gerektirmeyen, kolay sorulardan oluştuğu, çeldirici ifadelerin yer almadığı, zaman kaybettiren bir nitelik taşımadığı. Adaylar açısından başarılı bir sınav algısı oluştuğunu söyleyebilirim. Adayların YGS’nin Sosyal Bilimler Testinden daha başarılı bir performans sergileyeceklerini düşünüyorum. Bu da derslere ait Türkiye ortalamalarına nispeten olumlu yansıyabilir. Geçen yıl tarih dersinden 44 soru yöneltilmiş ve adaylar 12,44 ortalama elde etmişlerdi. 14 coğrafya sorusunda ise bu ortalama 5,17 olarak gerçekleşmişti. Felsefe ve din kültürüne ait 32 soruda ise adaylar 10,70 ortalamaya erişebilmişlerdi. Bu rakamların bu yıl daha da yükseleceğini bekleyebiliriz. Sorular henüz yayınlanmadığından müfredat ve sınav tekniği yönünden bir değerlendirme yapmak için çok erken.

Fem Yayınları Zümresi: 
Faruk Ardıç (Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü):

Tarih: Sınava giren öğrencilerden elde ettiğimiz izlenimlere göre tarih soruları geçen yıla göre daha kolay ve daha nitelikli sorulardan oluştu. Bu da soruların özenle hazırlandığının göstergesidir. Sınava giren adaylar müfredat dışında soru gelmediğini belirttiler. Soru paragrafları oldukça kısa idi bundan dolayı zaman yetirememe problemi yaşanmadı. Sorularda ayrıntılı bilgi verilirken seçeneklerde güçlü çeldiriciler konulmamış. 4-5 tane soru yoruma dayalı (okuduğuna anlama ve yorumlama) soruldu.

Coğrafya-2: Öğrencilerden aldığımız geri dönütlere göre bu seneki coğrafya soruları kolay ve orta zorluktaydı. Konu dağılımı sözel kazanımlara uygun ve YGS müfredatından 3 soru vardı. Coğrafyada soruların ikisi seçici olup daha çok beşeri ve ekonomik coğrafya konu ağırlıktaydı.

Felsefe Grubu: Felsefe grubu sorularının zorluk derecelerini geçen seneye göre oldukça düşürmüşler. Öğrenciler özellikle sembolik mantıkta işlem gerektiren sorularda zorladırlar.

Din Kültür ve Ahlak Bilgisi: Din kültürü ve ahlak bilgisi soruları belli bir düzeyde din kültürü bilgisi gerektiriyordu. Özellikle Kur’an-ı Kerim’in İtikadi yorumları soruları öğrencileri zorlayacak nitelikteydi.

Cihan Yeşilyurt (Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Genel Koordinatörü): 

Tarih: Bilgiyi yorumla harmanlamayı gerektiren sorular çıktı. Kronoloji ile ilgili sorular sorulmuş. Soğuk savaş, yumuşama dönemi soruları kolay, kronoloji, Atatürk dönemi eğitimi ile ilgili sorular biraz zor sorulmuş. Tarih bilgi ve yoruma dayalı kısa sorulardan oluşmuş.

Coğrafya: Sorular bilgi ağırlıklı çıkmış, harita ve iklim bilgisi ile ilgili sorular yoğunlukta, 3-4 tane harita bilgisi ile ilgili soru sorulmuş.Haritada hangi bölgede hangi eser yoktur, iklim ve sıcaklık farkı ile ilgili sorular yer almı. Genel anlamda şekilli ve uzun sorular sorulmuş.

Felsefe Grubu: Psikoloji testinde uç sorular sorulmamış, yoruma dayalı kolay paragraf soruları yer aldı.Psikoloji terimi ile ilgili yorumla çözülebilecek sorular çıkmış.Sosyolojide uzun ama kolay, yoruma dayalı paragraf soruları sorulmuş. Pozitif ayrımcılık ile ilgili soruda şıklar birbirine yakın olduğu için çelişkiye düşülmüş. Mantıkta çalışan öğrencinin rahatlıkla çözebileceği sorular sorulmuş, genelde sorular klasik mantık ağırlıklıymış, sembolik mantık ile ilgili 1-2 soru sorulmuş.

Celil Vardar (Final Eğitim Kurumları Rehberlik ve Tanıtım Koordinatörü): Sorular henüz açıklanmadığı için öğrencilerimizden alınan bilgiler doğrultusunda, coğrafya ve tarih sorularının zorlayıcı olmadığı, felsefe ve din sorularının ise zor olduğu, özellikle din sorularının karmaşık olduğu ve cevap şıklarının birbirine çok yakın olduğu belirtildi. Felsefe grubunda mantık konusu ile ilgili soruların zor olduğu anlaşılıyor. Genel olarak tarih, coğrafya, felsefe ve din derslerinden gelen soruların beklenenin dışında bir konudan çıkmadığı, müfredata uygun sorular çıktığı belirtildi.

Hürriyet


 

LYS`ler başladı. İlk LYS`yi geride bıraktık. Aslında tam da beklediğimiz gibi başladı. Yani bilenin, çalışanın, emek harcayanın kolaylıkla yaptığı bir sınav oldu. Gelin şimdi LYS-4`ü hep beraber inceleyelim...

TARİH Testi: Öğrencilerin çok zorlanmadıkları bir test olduğunu söyleyebiliriz. Geçmiş yıllara göre daha yapılabilir, daha kolay ve çalışan öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği bir test oldu.

COĞRAFYA-2 Testi: Coğrafya soruları daha çok bilgi soruların içeren, 1-2 tane seçici sorunun olduğu fakat genel itibariyle öğrencilerin rahatlıkla cevapladığı sorulardan oluşuyordu.

FELSEFE Testi: Geçen senelere göre soruların zorluk derecesinin düşürüldüğünü gözlemledik. Çalışan öğrencilerin zorlanmadan yapabileceği sorulardan oluşan bir sınavdı.

Bu seneki LYS-4 sınavındaki testlerde Türkiye ortalamasının geçmiş yıllara göre artacağını söylemek sanırım yanlış bir ifade olmaz.

Kısaca, tahmin ettiğimiz gibi zorlu geçen YGS sürecinden sonra öğrencilerin daha az zorlanacakları bir LYS sürecine başlamış bulunuyoruz. Bundan sonraki sınavlara girecek tüm adaylarımıza başarılar diliyoruz...

Başarınız emeğiniz kadar çok olsun.

Kaynak:egitimveegitim.com

Son DüzenlenmePazar, 14 Haziran 2015 00:56
Yorum eklemek için giriş yapın
yukarı çık

Benzer Yazılar