Menu

 

YKS'de Hangi Bölüm İçin Hangi Puan Türü Önemli?

YKS'de Hangi Bölüm İçin Hangi Puan Türü Önemli?

LYS 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılından sonra kaldırıldı.

2017-2018 yılında ilk kez YKS sınavı yapıldı.Ve sonuçları 31 Temmuz'da açıklandı.

Yerine YKS sınav sistemi getirildi. YKS'de iki bölümden oluşuyor.LYS'den farklı olarak her iki sınav da peş peşe iki günde yapılıyor.Biri Birinci oturum(TYT) diğeri ikinci oturum (AYT)

Aradığınız bilgileri şu yazımızda bulacağınızı düşünüyoruz.

YKS'de TYT,SÖZ,SAY,EA ve Dil Puanları İle Hangi Bölümler Tercih Edilebilir? -TIKLAYIN!

Aşağıdaki yazının bir önemi kalmadı..


2017 LYS Sonuçları açıklandı.Sonuçlar açıklanır açıklanmaz LYS puanına göre tercih yapacak öğrenciler şu sorulara benzer soruları sormaya başladılar:"Tıp hangi bölüm" "Hukuk hangi puanla" "Mühendislik için hangi puan türü" vb...

Kısaca sınava girmiş olan öğrenciler için önemli olan konulardan biri de "Hangi bölüm için hangi puan türü kullanıyor?" .

YGS'den aldığı puanla üniversiteye yerleşmek için öğrenciler, 6 ceşit puan türüne göre tercih yapabilecek. YGS–1 ve YGS–2 sayısal puan türü, YGS–3 ve YGS–4 sözel puan türü, YGS–5 ve YGS–6 ise eşit ağırlık puan türüdür.

Pekala LYS sonucuna göre bir bölüme yerleşmek isteyen öğrenciler için hangi puan türleri,hangi bölüm için kullanılacak.Ayrıntılar yazımızın devamında.

LYS'lerde çözeceğiniz her soru okumak istediğiniz bölümler için farklı katkı yapacak. Mühendislik okumak isteyen için matematik ve fizik soruları, tıp ve eczacılık tercih edecekler için ise biyoloji ve kimya soruları en çok puan getirecek

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonucunda dil puanı hariç tüm lisans programlarına yerleştirmeler sayısal (Matematik- Fen) eşit ağırlık (Türkçe-Matematik) ve sözel (Türkçe-Sosyal) puanlara göre yapılacak. Ancak bu 3 puan türü kendi içlerinde farklı puan türlerine ayrılacak. Her puan türü için de adayların çözdüğü soruların değeri farklı olacak. Örneğin mühendislik, tıp, eczacılık, matematik gibi tüm sayısal bölümler için Matematik- Fen (MF) puanları kullanılacak ancak mühendislikler MF-4, tıp fakültelerinin de içinde olduğu sayısal bölümler MF-3, fizik, kimya gibi temel bilimler MF-2, matematik ve finans gibi bölümler ise MF-1 puanlarıyla öğrenci alacak. 


2017-ÖSYS: Tercih İşlemleri

2017-ÖSYS tercih işlemleri,18 Temmuz 2017 tarihinde başlayacak ve 26 Temmuz 2017 tarihinde sona erecektir. Adaylar tercihlerini,18 -26 Temmuz 2017 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır.Tercih işlemleri, 26 Temmuz 2017 tarihinde saat 23.59'da sona erecektir.

Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır.Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır. Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki TC kimlik numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumaları ve hiçbir kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir. TC kimlik numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerden adayın kendisi sorumlu olacaktır.

Adaylar, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Adayların tercihlerinin ÖSYM'ye ulaştığından emin olmaları için ekranda "2017-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM'ye bildirilmiştir." ifadesini görmeleri gerekmektedir. Adaylar, tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesinin bir dökümünü edinerek saklamalıdır.

Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. "Tercih Süresi" tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik/düzeltme yapılamaz. Merkezimize gönderilen düzeltme/değişiklik taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz.

Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir. 'Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları Bölümü' mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır.

2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu

Tablo 3 için Tıklayınız (2 YILLIK OKULLAR)

Tablo 4 için Tıklayınız (4 YILLIK OKULLAR)

ÖSYM BAŞKANLIĞI


2017 LYS'de Testlerin Soru Dağılımı

Sayısal puanlar için adaylar matematik testlerinden oluşan Matematik (LYS-1) ile fizik, kimya ve biyoloji testlerinin yer aldığı Fen Bilimleri (LYS-2) sınavlarına girecek. 2 sınavdan adayların elinde 4 farklı MF puanı olacak. Ancak tüm bu puan türlerinin oluşmasında ise her sorunun getireceği puan da farklı olacak. Örneğin tıp eczacılık, diş hekimliği gibi sağlık programlarında okumak isteyen öğrenci için biyoloji ve kimya sorularının getirisi daha yüksek olacak. Çünkü bu bölümler için bu soruların ağırlık katsayıları daha yüksek. 

Buna karşılık mühendislik okumayı isteyen öğrenci için ise matematik, fizik ve geometri soruları daha fazla katkı sağlayacak. Bu soruların ağırlık katsayıları biyoloji ve kimya sorularına göre daha yüksek olacak. Bu yüzden de okumak istediğiniz bölüme uygun olarak çözeceğiniz her soru, sizin diğer sorulardan daha yüksek puan almanızı sağlayacak. 

12 FARKLI PUAN TÜRÜ ÇIKACAK 

LYS'ler Matematik (LYS-1) Fen Bilimleri (LYS-2) Edebiyat Coğrafya (LYS-3), Sosyal Bilimler (LYS-4) ve Yabancı Dil (LYS-5) olmak üzere 5 ayrı oturum halinde yapılacak. Her iki sınavdan tercihlerde kullanılacak 4 ana grupta toplam 12 puan türü çıkacak. 

SINAVLAR PUAN TÜRÜNÜ BELİRLEYECEK 

Sayısal puanları tercih edecek adaylar LYS-1 ve LYS-2 sınavlarına girerken, Türkçe Matematik TM puanları için LYS-1 ve LYS-3'e, Türkçe Sosyal (TS) puanlar için de LYS-3 ve LYS-4 sınavlarına katılacak. 3 farklı dil puanı ise LYS-5'te elde edilecek. 

HANGİ PUAN TÜRÜ İÇİN HANGİ TEST SORULARI ÖNEMLİ 

LYS'lerde 4 ana grupta çıkacak 12 farklı puan türü ile tercih edebileceğiniz ve bu türlerin oluşmasında etkisi olacak testler ve ağırlıkları şöyle: 

MF PUANLARI 

MF-1: Matematik ağırlıklı temel bilim programları. Matematik, finans matematiği, matematik öğretmenliği, astronomi ve finans bilimleri gibi bölümleri tercih edebileceksiniz. Bu puan için en fazla puan yüzde 39 ağırlık ile matematik sorularında. Bunu yüzde  yüzde 10 ile fizik, yüzde 6 ile kimya, yüzde 5 ile biyoloji izliyor. 

MF-2: Fen ağırlıklı temel bilim programları. Fizik, fizik öğretmenliği, kimya, biyoloji gibi bölümleri tercih edebileceksiniz. En yüksek getiri yüzde 23 oranıyla matematik, yüzde 13 ile fizik, yüzde 12'şer ile kimya ve biyoloji sorularında. 

MF-3: Tıp, diş hekimliği, eczacılık, genetik gibi sağlık programları tercih edilecek. En yüksek puan getirecek sorular yüzde 15 ile biyoloji, yüzde 14 ile kimya, yüzde 13 ile fizik , yüzde 18 matematik, 

MF-4: Mühendislik ve teknik programlar tercih edilecek. En yüksek puanlar yüzde 33 ile matematik, yüzde 13 ile fizik, yüzde 9 kimya ve yüzde 5 ile biyoloji sorularından gelecek. 

TM PUANLARI 

TM-1: İktisat, işletme, istatistik, ekonometri, maliye gibi programları tercih edebileceksiniz. En yüksek puanı yüzde 33 ile matematik ve yüzde 20 ile edebiyat sorularından alacaksınız. 

TM-2: Kamu yönetimi, siyaset, uluslararası ilişkiler gibi programları tercih ederken eşit katkı yüzde 28 oranıyla matematik , yüzde 24 edebiyat sorularından gelecek. 

TM-3: Hukuk, psikoloji, sosyoloji, antropoloji gibi bölümler tercih edilecek. En yüksek katkı yüzde 28 oranıyla edebiyat sorularından gelecek. 

TS PUANLARI 

TS-1: Reklamcılık, coğrafya, iletişim, medya ve iletişim gibi programlar tercih edilebilir. En yüksek katkı yüzde 15'erlik ağırlıkla edebiyat, tarih ve felsefe grubu sorularından sağlanacak. 

TS-2: Tarih, edebiyat gibi bölümleri tercih edebilirsiniz. En yüksek puan yüzde 25 ağırlık ile edebiyat sorularından alınacak. 

DİL PUANLARI 

DİL-1: Almanca, İngilizce, Fransızca öğretmenlikleri ve edebiyatları gibi Batı dilleri tercih edilecek. Bu puanın oluşmasında 80 soruluk dil sınavının katkısı yüzde 65, YGS'nin yüzde 35 olacak. 

DİL-2: İspanyolca, Yunan dili, Latin dili ve edebiyatı gibi diğer Batı dilleri tercih edilirken dil sınavı yüzde 50, YGS puanları yüzde 50 etkili olacak. 

DİL-3: Çince, Japonca, Arapça gibi Doğu dilleri tercihlerinde dil sınavı sorularının etkisi yüzde 20 iken, YGS etkisi yüzde 80. 

Lisans Yerleştirme Sınavları Puan Türleri ve Testlerin Ağırlıkları



 

 

Hukuk, Mimarlık,Mühendislik,Tıp ve Öğretmenlik Başvurusu İçin En Düşük Başarı Sırası

LYS YERLEŞTİRMELERİ NASIL OLACAK?

2017 LYS’de 180 ve üzeri puan alan öğrenciler, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve ön lisans programlarını tercih edebileceklerdi.

Adayların, kılavuzu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM'den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekiyor. 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na, bugünden itibaren 26 Temmuz’a kadar ÖSYM’nin “http://www.osym.gov.tr” internet sitesinden ulaşılabilecek.

2017-2018 eğitim-öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezi yerleştirme işlemine girecek adaylar, 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndan faydalanarak tercih bildiriminde bulunacaklar. 

SINAVA KAÇ BİN ÖĞRENCİ GİRDİ?

LYS-1'e 839 bin 124, LYS-2'ye 470 bin 409, LYS-3'e 832 bin 994 ve LYS-4'e 538 bin 885, LYS-5'e ise 101 bin 332 aday başvuruda bulundu. 2017 LYS'ye toplam 1 milyon 72 bin 396 kişi girdi.

Son DüzenlenmeSalı, 31 Temmuz 2018 11:46
Yorum eklemek için giriş yapın
yukarı çık

Benzer Yazılar